Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına
Adana’da down sendromlu ikizlerden birinin hayatının anne karnında sonlandırılmasının ardından Hatice Demet Buzpınar’ın ikizleriyle birlikte ölümüyle ilgili tartışmalar sürüyor. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Cansun Demir, Türk Ceza Kanunu’nun çocuğun hayatının anne karnında 40. haftaya kadar sonlandırılmasını mümkün kıldığını, ancak hekimlerin bebeğin artık yaşayabileceği 24. haftadan sonra sonlandırmayı çok ağır, çok ciddi durumlar haricinde yapmadıklarını söyledi.

Demir, Adana-Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten ile birlikte Adana Tabip Odası’nda basın toplantısı düzenledi. Demir, 5.5 aylık hamile olduğu bildirilen Hatice Demet Buzpınar adlı anne adayının hayatını kaybetmesini üzüntü ile karşıladıklarını belirterek bu durumun kendileri gibi çocuğa anne karnında müdahale eden Prof. Dr. Cüneyt Evrüke’yi de derinden üzdüğüne dikkat çekti.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Cüneyt Evrüke’nin müdahalesinin ardından yaşanan ölümlerin komplikasyon kaynaklı olduğunu ileri süren Demir, “Biz hoca suçludur veya suçsuzdur böyle bir şey demiyoruz. Bunun kararını verecek olan savcıdır, hakimdir, yasadır.” dedi. Demir, “Bu tür olayların bir müdahaleler sonrasında komplikasyon olarak görülebileceğini vurgulamak istiyoruz. Öldürmek nedir birisini çeker vurursunuz. Trafik kazasında birisi birisine çarptığı zaman katil mi oluyor. Ölüme sebebiyet verilmiş diye geçiyor. Kavramları iyi bilmek lazım. Öldürmek Cüneyt Evrüke'nin bıçağı alıp kalbine saplamasıdır.” diye konuştu.

Down sendromu ile ilgili yapılan değerlendirmelere de değinen Demir şöyle devam etti: “Down sendromlu olduğunu bilip gebeliye devam isteyen ‘Bu çocuğu istiyorum’ diyen aileler var. Bu ailenin en doğal hakkıdır. Biz sadece seçenekleri sunmakla yükümlüyüz. Çocuğun down sendromlu olduğunu saptadınız. Aile o bebeği devam ettirebilir. Hekim olarak etik kurallar gereği biz 24. gebelik haftasına kadar kadın hastalıkları ve doğum uzmanları iki hekimin imzası ile gebeliği sonlandırabiliyoruz. Niye 24. hafta düşük sınırı. Yasada aslında Türk Ceza Kanunu’nda o konuda bir açıklık da var. 40. haftaya kadar müdahale edebilirsiniz. Sınır yok çünkü. Ama biz etik olarak bebeğin artık yaşayabileceği haftadan sonra sonlandırmayı yapmıyoruz. Çok ağır çok ciddi şeyler hariç.”

Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, kendilerinin olayın ardından yalnızca Prof.Evrüke ile görüştüklerini, ailenin kendilerine başvurması halinde bir değerlendirme yapabileceklerini bildirdi.

Editör: TE Bilisim