Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur! Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur!
Terör örgütü PKK, yıllardır Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde döşediği mayınlarla, hem sivillerin hem de güvenlik güçlerinin canını yakıyor. Örgüt, güvenlik güçleriyle birebir çatışmak yerine mayınları kullanarak vur-kaç taktiğiyle zarar vermeye çalışıyor. Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi Karabulak Jandarma Karakolu'na 2 tonluk bomba yüklü traktörle düzenlenen intihar saldırısında 2 asker şehit düşerken; bugün ise Şırnak'ta el yapımı mayının patlaması sonucu 2 güvenlik görevlisi şehit oldu.

PKK'nın yeniden mayınlı saldırılara başlaması, akıllara örgütün 'patlayıcıları nasıl sakladığı' sorusunu getirdi. Terör örgütü, uzaktan kumandalı ve basmalı olmak üzere iki türlü mayın kulanıyor. Mayınlara A-4 ve C-4 patlayıcılar da konulduğu için tahribat gücü yüksek oluyor. Terör örgütü, araziye döşediği mayınların dedektörle tespit edilmemesi için üzerine lastik parçası koyuyor. Mayınlar, bir-iki kilometre mesafeden telsiz veya telefonla patlatılabiliyor.

PATLATILAN MAYINLARIN 350 TİBİ VAR

TNT kalıplarıyla etkisi artırılan ve uzaktan kumanda ile patlatılan mayınların değişik boyut ve biçimlerde yaklaşık 350 tipi var. Bunlardan en sık rastlanılanları parça tesirli, basınç tesirli, sıçrayan ve uzaktan fırlatılarak yerleştirilen mayınlar. Halen kullanılan metal dedektörlerle Güneydoğu'ya döşenmiş olan plastik ve tahta mayınları tespit etmek oldukça güç. Bu da bölgede teröre karşı mücadele eden güvenlik güçlerinin işini zorlaştırıyor.

Güney Afrika Ordusu'nun kullandığı 'Buffel, Casspir denilen anti mayın özelliklerine sahip araçlar, mayına çarpsa bile içindekilere bir zarar vermiyor. Bunları Kanada, ABD, İsveç de kullanıyor. 'Buffalo' denilen araçlar, Irak'ta da kullanılıyor ve şimdiye kadar bu araçlarda hiç ölüm hadisesi yaşanmadı. 483 kilometre menzili var. 100 kilometre hız yapıyor.

PATLAYICILAR KUZEY IRAK'TAN SOKULUYOR

Türkiye'de terör örgütünün mayınlarına en çok kurban veren illerin başında ise Diyarbakır, Bingöl, Tunceli, Siirt, Şırnak ve Van geliyor. Güvenlik güçleri bölgeye döşenen yüzlerce mayını önceden farkederek imha ederken; örgütünün anti-tank tipi uzaktan kumandalı mayın kullanımı sivil ve askeri kayıplara yol açıyor. Terör örgütü, mayını kurduğu zaman uzaktan seyrediyor. Geçtiği bölgeye göre mayını ayarlıyor. Uzaktan kumandalı ve basmalı olmak üzere iki türlü mayın kulanıyorlar. Mayınlara A-4 ve C-4 patlayıcıları da konulduğu için tahribat gücü yüksek oluyor.

Tahribat gücü yüksek patlayıcılar PKK tarafından Kuzey Irak'tan Türkiye'ye sokuluyor. Teröristlerce sınırdan geçirilen A-4 ve C-4 patlayıcılar sığınak olarak kullanılan mağaralarda saklanıyor. Güvenlik güçlerinin kırsal alanda yaptığı arazi arama taramalarında örgüte ait çok sayıda sığınak tespit edilirken; buralarda yüklü miktarlarda A-4 ve C-4 bulundu. Terör örgütü, A-4 ve C-4 patlayıcıları araziye güvenlik güçlerine zarar vermek amacıyla tuzak olarak kuruyor. TNT kalıplarıyla uzaktan komutalı patlayıcı düzeneği de kuran örgüt, bu yolla çok sayıda güvenlik gücünün şehit olmasına sebep oldu.

ÇÖZÜM ERKEN UYARI SİSTEMİNDE

Vur-kaç taktiğiyle güvenlik güçlerine zarar vermeye çalışan teröristlerin döşediği mayınlara çözüm olarak ise askeri kaynaklar erken uyarı sistemi öneriyor. Bütün araçlara erken uyarı sistemi takılmasında halinde hedef 100 metreden tespit edilebilicek. Özelikle kırsalda operasyonlarda kullanılması halinde büyük fayda göreceği belirtiliyor.

Toprağın altında veya herhangi bir yerde konulan bomba veya mayını anında tespit edip erken uyarı sistemi ile cihaza sinyal veriyor. Böylece mayın ve bomba yeri tespit edilmiş oluyor. Bu sistem güvenlik güçlerinde mevcut olmasına rağmen, şuan pahalı olduğu gerekçesiyle kullanılmıyor. Başbakan başta olmak üzere devletin üst düzey yöneticileri kullanıyor.

Uzmanlara göre, bu tip cihazlar genellikle uzaktan kumanda veya telefonla bomba patlatılması muhtemel olan bölgelerde kullanılıyor. Frekans bozucu düzenek modeline göre kendisine yaklaşık 100 metre mesafede telefon ve telsiz iletişimini engelliyor. Böylece frekans bozucu düzeneğin bulunduğu araç, çevresinde uzaktan kumandalı bomba düzenekleri gibi muhtemel tehlikeleri önlüyor. Frekans bozucular ayrıca cep telefonu dinleme hadiselerini de önleyebiliyor. Bir başka yöntem ise Amerika'nın Irak'ta yeni kullanmaya başladığı yöntem. Kendi kendine mayına veya bombaya verdiği sinyal ile hedefi dokunmadan patlatıyor. Fakat bu sistem çok az ülkede var ve maliyeti daha da yüksek.

PKK KARA MAYINI KULLANMAMAYI KABUL ETTİ AMA UYMUYOR

26 Temmuz 2006'da terör örgütü PKK, İsviçre'de Cenevre Çağrısı Örgütü yetkilileri ile yaptığı görüşme sonrasında kara mayınlarını kullanmamayı kabul ettiğini açıklamıştı. Örgütün ele başlarından Bahoz Erdal, mayınlardan en fazla sivillerin zarar gördüğünü belirterek PKK'nın kara mayınlarının kullanılmaması yönündeki anlaşmaları kabul ettiğini söylemişti.

PKK terör örgütü tarafından döşenen mayınlara basma sonucunda Türkiye'de 1999-2006 yılları arasında 589'ü sivil toplam 988 kişi öldü. 3 binin üzerinde kişi de mayınlar sonucu sakat kaldı. İnsan Hakları Derneği'nin verilerine göre ise 1990-2002 yılları arasında 512 mayın patlaması olayında 838 kişi hayatını kaybetti, 937 kişi de yaralandı. Yaralananların 214'ü çocuk. Genelkurmay Başkanlığı Veri Toplama Merkezi'ne göre, 1993 - 2003 arasında, 299 asker ve 289 sivil mayın patlaması sebebiyle hayatını kaybetti, 1524 asker ve 739 sivil de aynı nedenle yaralandı.

Editör: TE Bilisim