Nasıl iyi yönetiliyor muyuz? Nasıl iyi yönetiliyor muyuz?
Diyarbakır’da bilim ve sanayi dünyasının buluştuğu panele, 31 Aralık 2012 tarihinde sona erecek olan 5084 sayılı teşvik yasası damgasını vurdu. Panelin moderatörü Prof. Dr. Mehmet Akın, panelin konusu teşvik olmamasına rağmen sona erecek olan teşvik yasasının gündeme geldiğini belirtti. Prof. Dr. Akın, “ Bilim dünyası ile sanayicilerin buluştuğu bu panelde yasanın sona ermesinin ne tür etkilerinin olacağı da gündeme geldi. Teşvik yasasının sona ermesi bölge için büyük kayıp olur. İnşallah sanayicinin düşündüğü gibi olmaz ve uzatılır.” dedi.

    Diyarbakır’da ‘Üniversite-Sanayi İşbirliği ve Destek Programları Paneli’ düzenlendi. Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen panele, AK Parti MKYK Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akın, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Cuma İçten, Oya Eronat, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) Başkanı Alaaddin Korkutata’nın yanı sıra çok sayıda sanayici ve öğretim üyesi katıldı.

    Panelin açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Hayrettin Bahçıvancı, amaçlarının bilim dünyası ile sanayicileri ortak paydada buluşturup Diyarbakır için bir sinerji oluşturmak olduğunu söyledi. Bahçıvancı, Diyarbakır’da 400’e yakın imalat yapan firmanın olduğunu belirterek, ilk adım olarak bilim adamlarının buraları gezmelerine öncülük edeceklerini kaydetti.

    Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ise bilimden teknolojiye, sağlıktan yatırım hizmetlerine kadar hemen her başlıkta çalışmalar yaptıklarını söyledi. Zamanın bilim, teknoloji ve sanayi zamanı olduğunu anlatan Toprak, bunu fark eden ülkelerin bugün dünyada söz sahibi olduklarını hatırlattı. Toprak, asırlardır dünya dengesinde rol alan ülkelerin bu ışığı yani bilim, teknoloji ve sanayiyi enken fark eden ülkeler olduğunu kaydetti.

    Konuşmaların ardından moderatörlüğünü Prof. Dr. Mehmet Akın’ın yaptığı panelde Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, ajans destekleri; Dicle Teknokent görevlilerinden Ahmet Akaydın, teknokent avantajlarını KOSGEB uzmanları kurumun desteklerini anlattı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Genel Müdürlüğü uzmanları ise Ar-Ge hizmetlerini. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri ile OSB görevlileri de kendi alanlarında konular hakkında bilgi verdi.

    "2013’ÜN HİBE DESTEĞİ 13 MİLYON TL"

    Panelde konuşan Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, ajansın destekleri hakkında bilgi verdi. 2013 Mali Destek Programlarında Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı, Sanayi Altyapısı Mali Destek Programı ile Turizm Altyapısı Mali Destek Programı bulunduğunu, 3 program için Diyarbakır ve Şanlıurfa’ya toplam 19 milyon lira bütçe ayrıldığını kaydetti. Bütçenin 13 milyon lirasının, yüzde 50 hibe desteği ile Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı’na, 3’er milyon liranın ise diğer programlara ayrıldığını belirten Karakoyun, aslan payını KOBİ’lere ayırdıklarını vurguladı. Karakoyun, ”Bu program kapsamında firmaların veya proje sahiplerinin hazırladıkları projelerin yüzde 50’si kadar hibe desteği veriyoruz. Yüzde 50’sini de mutlaka kendilerinin karşılaması gerekiyor. Proje başına verdiğimiz asgari destek miktarı 40 bin TL, azami destek miktarı 400 bin TL. Firmalar web sitemize bakarak başvuru detaylarına bakabiliyor. İkinci ve üçüncü programlarımız ise altyapı programları. Kar amacı güden kişi ve kuruluşlar başvuramıyor. Ancak, zaman zaman ’kamuya neden destek veriliyor’ şeklinde bazı eleştiriler geliyor. Aslında gerek turizm altyapısı, gerekse sanayi altyapısı KOBİ programlarına altlık oluşturan programlardır.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim