Suriyeli ve İranlıların nasıl üniversite hocası yapıldığı ortaya çıktı Suriyeli ve İranlıların nasıl üniversite hocası yapıldığı ortaya çıktı
Ölen Müslümanlar için Allah rahmet etsin denildiğini herkes biliyor zaten. ‘’ Toprağı bol olsun’’ tabiri ise, ölen gayrimüslimler (Müslüman olmayanlar) için söylenir.
Müslüman olanlar ve bilinenlere, " toprağı bol olsun" denilmez.
Yakınen tanıdığımız iyi niyetli bazı arkadaşlarımızın; ölen bir Müslüman için de taziye mesajı olarak ‘’ toprağı bol olsun’’ yönündeki temenniler yazdıklarına şahit oluyoruz. Bu tabir İslam’a göre tamamen yalnış olduğundan kısa bir hatırlatma yapmak ihtiyacını duydum.
Ölen gayrimüslimler için, ‘’ torağı bol olsun’’ demenin sebebi şudur:
Tevbe Suresi 113. Ayet de mealen: ‘’ Ne Peygamber’e, ne inanan müminlere akraba bile olsalar, cehennemlik oldukları iyice belli olduktan sonra Allah’a ortak koşanların bağışlanmasını dilemek yoktur.’’
Ayeti kerime son derece açık. Allah’a ortak koşan müşrik ölüleri için af ve mağfiret dilemek İslam’a uygun değildir ve yasaklanmıştır.
Müslüman olanlar için, Allah rahmet etsin, yani Allah acısın, merhamet etsin diye dua edilirken; Müslüman olmayanlar içinde ‘’ toprağı bol olsun’’ denilir.
Kabre koyulan iyi kişiler için, Müslüman bile olsalar da:
Kul hakkı yiyenler, yetimlerin, fakir fukara, garip guraba’ nın hakkını gasp edenler, kamu mallarını talan edenler, beytül mal olan devletin hazinesinin içini boşaltanlar, işi ehline ve layık olanlara vermeyip, yandaş veya hısım akrabalara arpalık gibi kullandıranlar, ihalelerde fesat yapanlar, kendinden olmayan din kardeşlerini her fırsatta suçlayarak iftira atanlar, gıybet yapanlar, faiz haram deyip de, dibine kadar faiz batağında yüzenler, zevk, sefahat, lüks ve şatafat içinde yaşayarak milletin sırtından israf edenler, haram yiyenler...
Milyonlarca insan asgari ücretle geçim mücadelesi verirken, evine ekmek götürmekten aciz olan binlerce insan, çöp tenekelerinden yiyecek aramak zorunda bırakılmışken, büyük vurdum duymazlıkla halkın sırtından 4- 5 yerden birden yüzbinlerce lira maaş alanlar...
Halkın vergilerinden, seçilmiş ve özel şirketlere ve bazı özel kişilere milyonlarca dolar kredi vererek devleti zarara sokanlar, geri ödenmeyeceğini bile bile, merkezi Türkiye’de olmasına rağmen, binlerce km uzaklarda kirli kara paraları aklama merkezleri olarak bilinen OF SHORR hesaplara devletin bankasından milyarlarca dolar, Türk parası olarak katrilyonlarca kredi verilmesine sebep olanlar ve aracılık edenler... ( BUNLARI BABAM DA YAPSA YİNE YAZARIM..)
Daha buna benzer bilumum suç günahı içerisinde yüzenler dil ile Müslüman görülmelerine rağmen, bunlar için de teneşir tahtaların da belki de adet yerine gelsin diye bu günahkarlara bile yine Allah rahmet etsin denilmektedir. Allah rahmet eder mi, affeder mi ancak o bilir...
Allah , Rahman ve Rahim sıfatlarıyla her günahı isterse affedecek olmasına rağmen:
Huzuruna ‘’KUL HAKLARINI YİYENLER OLARAK’’ gelinmesini istemediğinden ve ancak helallaşma ve gasp edilen hakkın ödenmesi de şart koşulduğundan, hesap günü herkes hesabını verecektir şüphesiz.
Allah en iyisini bilir. Mutlaka hesaplaşma gününde herkese hakkı verileceğinden bu günahkarlara da sırf Müslüman oldukları için, Allah rahmet etsin denir.
Peki; ‘’ toprağı bol olsun’’ kime denir?
Bunun manası şudur. Kabre konulan iyi kişiler, kendilerini saraylar gibi mekanlarda hissederler. Allah'a ortak koşan ve bu manada kötü sayılan kişilerin ise MEZARDAKİ YERİ DARDIR.
Burada cezalandırılırlar. Ceza evleri de dardır. İçinde ceza çeken herkes, hücre hapsine atılanlara bu mekanlar her zaman dar gelir. Mekan dar olduğundan çekilmez bir durum içindedirler. Hücre hapsinde yatanlar bu durumu gayet iyi bilirler...
İşte Peygamberimiz de (SAV) mezarların suçlu kişileri daraltarak sıkacağını buyurmuşlardır. Tabi ki burada sıkıştırılan beden değil Ruhtur.
Günlük hayatımızda bile, canımız sıkıldığı ve daraldığımız zaman tıpkı ‘’Canım sıkıldı, ruhum daraldı'’ dememiz gibi...
Kabirdeki beden zaten ölümden sonra çürüyüp toprağa karışacağından, ‘’ Toprağı bol olsun’’ sözüyle o kişinin mekanının geniş olması temennisinde bulunulmuş olur.
Fakat maalesef gençlerimiz kültür erozyonuna daha sık uğramış olmalarından, manevi değerlerimizin de içi hızla boşaltılmaktadır.
Bu tabirlerin gerçek manalarını bilmekten uzak oluyoruz.
‘’... Canım bunu bu kadar büyütecek ne var ki, Allah rahmet etsin desek ne olur, toprağı bol olsun desek ne olur ki...’’ diyerek geçiştirilecek bir husus değildir.
Herkesin inancı kendisinedir ama, hatalarıyla sevaplarıyla Müslüman olan kişinin de , yaptığı işlere, söylediği sözlere dikkat etmesi zarureti vardır. 10.01. 2020
AV. Faruk Ülker

Editör: TE Bilisim