Dikkatli okuyun tam 5 sene önce yazmışım! Dikkatli okuyun tam 5 sene önce yazmışım!
Edirne’de, ana caddelerde tehlike oluşturan at arabaları (talikalar) trafikten men edildikten sonra tıpkı motorlu taşıtlar gibi otoparka çekiliyor.

Şehirde, özellikle Roman vatandaşların sahip olduğu yüzlerce at arabası bulunuyor. Günün farklı saatlerinde arabalarıyla şehir merkezini dolaşan Romanlar, sokaklardan topladıkları malzemelerle geçimlerini sağlıyor. Ancak zaman zaman kontrolden çıkan at arabaları, insan ve trafik güvenliğini tehlikeye düşürüyor. Yaşanan olumsuzlukları ortadan kaldırmak için Edirne Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü, motorlu taşıtlar gibi at arabalarına da plaka takma zorunluluğu getirdi. Bu sistemle at arabaları ve sahipleriyle ilgili bilgiler kayıt altına alınıyor. Ayrıca, talikalı vatandaşların şehir merkezinde dolaşabilecekleri güzergahlar belirlendi.

Plakası olmayan ve güzergah dışına çıkan at arabaları, 'Trafik işaretlerine ve genel trafik kurallarına uymamak' maddelerinden 154 TL para cezası kesilerek trafikten men ediliyor.
Men edilen at arabaları, motorlu taşıtlar gibi ekipler tarafından otoparka çekiliyor. Diğer taşıtlardan farklı olarak atlar sahiplerine geri verilirken, arabalara el konuluyor. Son yapılan denetimlerle birlikte, toplam 5 adet at arabası trafikten men edilmiş oldu.

Uygulama ile ilgili bilgi veren Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Alpay Erdem, talika olarak tabir edilen at arabaları için plaka zorunluluğu getirildiğini söyledi. Ayrıca, at arabalarının dolaşabilecekleri güzergahların belirlendiğini belirten Erdem, kurallara uymayan at arabalarının diğer araçlar gibi trafikten men edildiğini kaydetti.

At arabası sahipleri ise duruma tepkili. Menzilahir Mahallesi’nde oturan Roman bir vatandaş, ekmek parasını, çöp toplayarak kazandıklarını ancak Edirne Valisi’nin trafik polisi vasıtasıyla arabalarını toplattığını açıkladı. Arabasını bırakarak sadece atını alan vatandaş, “Hırsız değiliz. Pazartesi günü plakaları alacaktık. Ancak arabalarımızı otoparka çektiler.” dedi.




Editör: TE Bilisim