AKP’den kaçarken CHP’ye mi tutulduk? AKP’den kaçarken CHP’ye mi tutulduk?
 Tarih Bölümü
Hasan Demiroglu
Son dönemlerde ülkemizdeki Türk-Türkiye kelimesinden çıkan tartışmalar üzerine kamuoyuna duyurudur: 
Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan bir kişinin devlet ismini sevip sevmemesine karışamayız Diğer yönden eğer Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşıyor, bu ülkenin nüfus cüzdanını ve pasaportunu taşıyorsa Türkiye’ye saygı duymak zorundadır. Aynı kural Türk kelimesi için de geçerlidir. 
Türk kelimesinin kapsadığı kavramı 20. asrın başlarında Türk olmayan bilim adamları açıklığa kavuşturmuşlardır. Macar, Alman ve Rus bilim adamları farklı açıklamalar getirseler de hepsinin ortak görüşü Türk kelimesi bir milleti ve coğrafyayı temsil etmektedir. Onun içindir ki; 1492 yılında ilk Moskova elçisi Osmanlı Sultanı II. Bayezid’a kabul mektubu getirdiğinde mektup ‘Büyük Türk Sultanına’ şeklinde başlamıştır. Diğer bir ifadeyle Türk tarihçileri her ne kadar Selçuklu ya da Osmanlı şeklinde devlet adlandırmasına gitse de, bu devletler ile münasebette bulunan milletler her iki devleti de Türk olarak adlandırmıştır. Buradan da anlaşılacağı gibi Türk kelimesi etnik bir grubu ifade etmemekte, bir milleti ifade etmektedir. Bu milletin yaşadığı coğrafyaya da tarihin değişik dönemlerinde Türk-ili, Türkistan ya da Türkiye denilmiştir. Batı, Doğu ve Merkezi Türkistan terimleri batılılar tarafından dile getirilmiş, tarihe kazandırılmıştır. 
Bundan hareketle ülkemizde Türk-Tarihçiler olarak faaliyetini devam ettiren ve sınırları Türkiye Cumhuriyeti’ni de aşan bilgi paylaşım platformunun, ismini Türkiye-Tarihçiler şeklinde değiştirmesine anlam verilememiştir. Türkiye ile Türk kelimesi arasında herhangi bir fark da yoktur. Ancak hiçbir grup üyesine haber vermeden bu isim değişikliği yapılıyorsa ve bu isim değişikliğinin sebebi 1 ay sonra kamuoyuna duyuruluyorsa, burada iyi niyet aranılmayacağını belirtmek gerekir. Trakya Üniversitesi tarihçileri olarak bu grubun mail listesinden çıktığımız, Türk-Tarihçiler ([email protected]) şeklinde yeni açılan gruba üye olduğumuz kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Prof. Dr. İlker Alp
Prof. Dr. İbrahim Sezgin
Prof. Dr. Tilla Deniz Baykuzu
Doç. Dr. Ömer Soner Hunkan
Yrd. Doç. Dr. Bülent Atalay
Yrd. Doç. Dr. Cengiz Fedakâr
Yrd. Doç. Dr. Hacer Çelebi Ateş
Yrd. Doç. Dr. Süheyla Yenidünya
Yrd. Doç. Dr. Aziz Tekdemir
Yrd. Doç. Dr. Bülent Yıldırım
Yrd. Doç. Dr. Hasan Demiroğlu
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kaan Çalen
Yrd. Doç Dr. Sevtap Gölgesiz Karaca
Öğr. Gör. Azmi Yıldırım
Arş. Gör. Dr. Ayşe Zamacı
Arş. Gör. Fatih Özer
Arş. Gör. Emin Ünsal
Arş. Gör. Soner Tursun
Arş. Gör. Şeyma Dereci
Arş. Gör. Feyzullah Uyanık
Arş. Gör. Şenay Öztürk Yılmaz
Arş. Gör. Işık Ertekin
Arş. Gör. Asım Korkmaz
Arş. Gör. Erdal Yılmaz
Arş. Gör. Can Tankut Esmen
Arş. Gör. Ferdi Ertekin

Editör: TE Bilisim