Yeni bir milliyetçilik yaklaşımı arayanlara! Yeni bir milliyetçilik yaklaşımı arayanlara!
TRT Genel Müdürlüğü, TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi kapılarını basın mensuplarına açtı. Müzede, Atatürk'ün 10. Yıl Nutku'nu okurken kullandığı mikrofondan, dizi ve filmlerde kullanılan kostümlere, TV haberi sunan Zafer Cilasun’un 2 boyutlu hologram uygulamasından tarihi mikrofon kameraya ve ses kayıt cihazlarına kadar birçok önemli eser bulunuyor.

10 Aralık 2012’de açılışını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yaptığı ve yayıncılık tarihinin en eski mikrofonlarından günümüzün sanal stüdyolarına, tarihi giysilerden Atatürk'ün kullandığı arabalara, radyo tiyatrolarından tarihi filmlerde kullanılan oklara kadar TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi'nde bulunan binlerce eser basın mensuplarına tanıtıldı. TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi 200’ün üzerinde çalışanın 4 yıllık çalışması sonucu hazırlandı. Müze, Türkiye’nin ilk radyo yayınlarının başladığı 1927’den itibaren ülkemizin yayıncılık ve toplumsal alanda geçirdiği her türlü teknolojik, sosyolojik, ekonomik ve kültürel gelişmenin günümüze ve sonraki nesillere taşınması amacıyla hazırlandı.

Müzede, cumhuriyetin kuruluşuna paralel olarak gerçekleşen yayıncılık faaliyetlerine ait teknik, görsel ve işitsel pek çok malzemenin interaktif bir uygulamayla sergileniyor. Çeşitli yıllara ait yayıncılık malzemeleri, siyah-beyaz ve renkli kameralara, farklı mikrofonlar ve çeşitli cihazlardan oluşan yaklaşık 200 obje ve 400’ün üzerinde görsel ve işitsel kayıt örneği müzede sergileniyor. Radyo yayıncılığının ilk yıllarına ait ses kayıtlarının ve teknik cihazların sergilendiği mekanda, radyo yayını yapılabilen bir stüdyo da bulunuyor.

ATATÜRK’ÜN 10. YIL NUTKU’NU OKUDUĞU MİKROFONDA MÜZEDE

Müze de birçok tarihi öğede bulunuyor. 1933’te Cumhuriyet’in 10. Yılı törenlerinde Atatürk'ün 10. Yıl Nutku'nu okurken kullandığı mikrofonda müzede sergileniyor. 1928-1938 yılları arasında Ankara Radyosu’nda kullanılan Hollanda yapımı mikrofon hala çalışır durumda. Müzede emir ve karar defterlerinden, tamamen el yapımı ses kayıt cihazları, dünya yayıncılık tarihi ile ilgili belgeler de yer alıyor.

31 Ocak 1968 tarihinde ilk TV haberini sunan Zafer Cilasun’un 2 boyutlu hologram uygulaması da canlandırıldı. Sahnede bulunan kamera, mikrofon ve sehpa orijinal objelerden oluşuyor. Müzenin dikkat çekici bir diğer bölümünde ise TRT’nun bugüne kadar tüm kanallarında kullandığı logoların yer aldığı alan. Geçmiş dönemlerde beğeni ile izlenen oyun gemisi de birebir orijinali ile müzede yer alıyor.

Müzede TRT dizi ve filmlerinde kullanılan 50 binini üzerinde kostümden 500’e yakını sergileniyor. Ömer Seyfettin Hikayeleri, Aşkı Memnu, Çalıkuşu, Kurtuluş, Abdülhamid Düşerken isimli dizi ve filmlerde kullanılan kostümlerde sergileniyor. Ayrıca müzenin alt katında Atatürk’ün kullandığı araçların birebir kopyası da yer alıyor.

Editör: TE Bilisim