Asimilasyona yatkın olan Türk'ler için bunların bir önemi var mı? Asimilasyona yatkın olan Türk'ler için bunların bir önemi var mı?

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Sekreter İdari Yardımcısı Ahmet Pelit, helal gıda faaliyetlerine başlandığı 2011 yılından itibaren 159 belge verdiklerini söyledi. ‘Helal gıdayı’ İslami kurallara göre gıda tüketilmesinde sakınca bulunmayan ürün olarak tanımlayan Pelit, “Dolayısı ile helal gıda belgesi, gıda güvenliğinin üzerine dini hassasiyetin giydirilmiş halidir. Sadece dini hassasiyetle verilen bir belge değildir.” dedi.



Sanayi Odası, TSE Çukurova Bölge Koordinatörlüğü, Çukurova Üniversitesi ve İl Müftülüğü’nün işbirliğinde düzenlenen “Üretici ve Tüketici Açısından Helal Gıdanın Yeri ve Önemi” konulu panelin açılışında konuşan Ahmet Pelit, helal gıdanın üretiminden tüketiciye sunulmasına; piyasa denetimini de içerecek şekilde zincirin her aşamasında tetkiki gereken bir faaliyetler bütünü olarak değerlendirdi. Büyük bir endüstri haline gelen sektörde tüketicilerin gıdaların İslami yönden tüketiminde bir güvence talep etmesinin en doğal hakları olduğunu vurgulayan Pelit, “Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin İslam dinine mensup olduğu düşünüldüğünde ‘Helal Gıda Sertifikasyonu’ da büyük bir boşluğu doldurmaktadır. Birçok ülkede ‘Helal Gıda Belgeli’ ürünler gün geçtikçe daha da önem kazanmakta. Müslüman nüfusu yoğun ülkeler başta olmak üzere dış ticaret faaliyetlerinde ‘Helal Gıda Belgesi’ aranılan bir kriterdir.” diye konuştu.



Helal Gıda Belgesi’nin hem gıda güvenliğiyle ilgili standartları hem de ürünün İslami yönden gereklilikleri karşıladığının tescillendiğini gösterdiğini açıklayan Pelit, TSE’nin İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) tarafından kabul edilerek yürürlüğe giren ‘Helal Gıda Standardının’ sürecinin teknik kısmıyla ilgilendiğini vurguladı. Pelit, şöyle devam etti: “Ürünler test edilmeden, laboratuarlarda gerekli analizler gerçekleştirilip uygun olduğuna dair rapor almadan ‘Helal Gıda Belgesi’ alınması söz konusu değildir. Komisyon çalışmalarında oy birliği esas olup, Diyanet İşleri Başkanlığı mensubu üyenin toplantıya katılmaması durumunda hiçbir karar alınamamaktadır.”



HELAL GIDA SEKTÖRÜ KÜRESEL PAZARDA ÖNEMİNİ ARTIRIYOR



Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök ise piyasadaki çok çeşitli ürün karşısında vatandaşın ‘sakıncası olmayan ve sağlıklı’ olanı tercih ettiğini hatırlattı. Gıdanın sadece fiziki bünyeyi değil, ruhu da etkilediğine işaret eden Sürenkök, helal nin üretici ve tüketiciye sağladığı yararlar üzerinde durdu. Belgelendirmenin tercihler doğrultusunda bilinçli bir seçim yapma imkanı sağladığını vurgulayan Sürenkök, “Aynı zamanda sürekli bir denetim mekanizması ile insanlar satın aldıkları gıdaları güvenle tüketebilir. Helal gıda sektörü son dönemde küresel pazarda giderek önemini artırmakta.” şekilde konuştu.



İl Müftüsü Arif Gökce ise İslam’ın ‘mutlak güzeller ve mutlak çirkinler’ gibi iki temel esas üzerine bina edildiğini ifade etti. Müslüman kişinin şüpheli şeylerden kaçınması gerektiğinin altını çizen Gökce, “Süpermarketlere girdiğimizde bir malı üç beş defa üzerini okumadan alımına karar veremiyoruz. Ürünün içindekileri yazanlar da bizim gibi miyopların okumaması için elinden geleni yapıyor. Yazıyı mercekle okunabilecek küçüklüğe düşürüyorlar. Maalesef her şeyin bozulduğuna şahit oluyoruz. İnşallah bu sevda dalga dalga büyür; ürettiğini, tükettiğini kontrol altına alır.” açıklamasını yaptı.



Vali Yardımcısı Mustafa Yüksel Karadağ ise Müslüman bir ülkede 100 yıl sonra helal gıda konusunun gündeme geldiğini bildirdi.



ADASO Toplantı Salonu’ndaki açılış konuşmalarından sonra TSE Çukurova Bölge Koordinatörü Uğur Özdeniz’in moderatörlüğünü yaptığı panelde Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu ‘Helal Gıdanın Bilimsel Yönü’, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Dr. Muhlis Akar ‘Helal Gıdanın İslami Yönü’, Garip Tavukçuluk Firması’ndan Veteriner Hekim Yusuf Uzun ‘Helal Gıda Standardı ve Dünya Ticareti’ ve TSE’den Mehmet Özhan Gündüz ise ‘Helal Gıda Standardı ve Belgelendirmesi” konularında görüşlerini aktardı. Programda ayrıca Garip Tavukçuluk Gıda ve Yem Sanayi Ticaret A.Ş. yetkilisi Yusuf Uzun ile Et Balık Kurumu Adana Kombinası Müdür Yardımcısı Hayri Yıldız’a ‘Helal Gıda Belgeleri’ verildi.

Editör: TE Bilisim