TSK Çankaya Köşkü’nden çekiliyor! Cumhurbaşkanlığı, artık TSK tarafından korunmayacak. Türk Silahlı Kuvvetleri; Cumhurbaşkanlığı’ndaki görevlerinden azledildi. Cumhurbaşkanlığı’nı 1920 yılından beri koruyan Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı artık sadece “seremonik görevler” için bulunacak.

18 Temmuz 1920 tarihinde Üsteğmen İsmail Hakkı Tekçe tarafından kurulan Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nın, Cumhurbaşkanlığı’ndaki “muhafızlık” görevine son verildi; artık sadece resmi törenlerde, başkomutanlık karargâhında temsil ve saygı nöbetlerinde görev alabilecek.

ASKER YERİNE POLİS!
Milliyet'in haberine göre Cumhurbaşkanı’nı ve Cumhurbaşkanlığı yerleşkesini koruma görevi Genel Kurmay’a bağlı Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’ndan alınarak, Emniyet Genel Müdürlüğü personelinden oluşan Cumhurbaşkanlığı Koruma Başkanlığı’na bırakıldı. Düzenleme, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün imzasını taşıyan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile resmiyet kazandı.

KARARNAME DÜZENLENDİ
TSK Çankaya Köşkü'nden çekiliyor! Cumhurbaşkanı Gül, geçen yıl imzaladığı kararname ile başyaverin korumayla ilgili görevlerine son verildi. Cumhurbaşkanı ile Çankaya Köşkü Yerleşkesi, Cumhurbaşkanlığı Konutu ile İstanbul’daki Tarabya Yerleşkesi’ni koruma görevi, Emniyet Genel Müdürlüğü personelinden oluşan Cumhurbaşkanlığı Koruma Başkanlığı’na bırakıldı. Koruma Başkanlığı bünyesinde, Gül’ün yakın korumasını sağlayan sivil korumaların yanı sıra seçkin özel harekâtçılardan oluşan Kontra Atak Timleri, çevre güvenliğini sağlayan üniformalı polisler ile teknik konularda uzmanlıkları bulunan polisler görev yapıyor.

Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı? Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı?

180 POLİS GÖREV YAPIYOR
Sivil korumalar ile Kontra Atak Timleri ağırlıklı olarak Gül’ün korumasında görev yapıyor. Üniformalı polisler ise Çankaya Köşkü Yerleşkesi, Cumhurbaşkanlığı Konutu ve Tarabya Yerleşkesi’nde; yerleşke içi güvenliği sağlamakla görevli. Ankara ve İstanbul’da Cumhurbaşkanlığı’na bağlı resmi üniformalı 180 polis görev yapıyor.
 
CUMHURBAŞKANLIĞI MUHAFIZ ALAYI
Doğrudan Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı bulunan Muhafız Alayı’nda; kara, deniz ve hava kuvvetlerinden subay, astsubay ve erler görev yapıyor. Alaya, uzun boylu, eğitimli, ruh ve beden sağlığı yerinde olan erler, subaylar tarafından eğitim birliklerinden seçilerek alınıyor. Muhafız Alayı, özellikle 1960 askeri darbesinde de Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın gözaltına alınması sırasında etkili rol oynamış ve darbe yönetiminin içerisinde yer almıştı.

Editör: TE Bilisim