MHP'li Başkan Sayıştay'ı Göreve Çağırdı: AK Partili Belediye Toplu Konut Parasıyla Bitcoin Almış! MHP'li Başkan Sayıştay'ı Göreve Çağırdı: AK Partili Belediye Toplu Konut Parasıyla Bitcoin Almış!
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) hudut, şümul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tespit edilmek üzere, Avrupa Birliği’nin, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali’de icra ettiği harekât ve misyonlar kapsamında yurt dışına gönderilmesi ve hükümet tarafından verilecek izin ve belirlenecek esaslar çerçevesinde bu kuvvetlerin kullanılması için hükümete bir yıl süreyle yetki verildi.

TBMM Genel Kurul’un 20.11.2014 tarihli 17. Birleşiminde kabul edilen karar Resmi Gazete’nin bugün ki sayısında yayımlanarak yürürlüğe konuldu. Avrupa Birliği’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Birleşmiş Milletler Şartının VII. Bölümü kapsamında 28.1.2014 tarihinde aldığı 2134 (2014) sayılı kararının verdiği yetki temelinde, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde istikrarın yeniden tesisine ve siyasi geçiş sürecinin desteklenmesine matuf çabalara katkıda bulunmak maksadıyla 'EUFOR RCA' adı altında bir askerî harekât icra etmeye karar verdiği ve söz konusu harekâta katkıda bulunma hususunda Türkiye’ye davette bulunduğu belirtilen kararda, bu davete ilişkin olarak Türkiye’nin, Bangui’de konuşlu Kuvvet Karargahına bir personel katkısı ile stratejik havayolu ulaştırması desteği sağlaması öngörüldüğü belirtildi.

AB’NİN KATILIM DAVETLERİ

Diğer taraftan Avrupa Birliği’nin, Mali’ye ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 20.12.2012 tarihinde aldığı 2085 (2012) sayılı Kararı kapsamında, 17.1.2013 tarihinde aldığı kararla 'EUTM Mali' adlı bir askerî misyon kurduğu ve bu askerî misyonun, 18.2.2013 tarihinde faaliyete başladığı ifade edilerek, "Avrupa Birliği ayrıca, 15.4.2014 tarihinde aldığı kararla ‘EUCAP Sahel Mali’ adlı bir sivil misyon kurmuştur. Bu misyonların temel hedefi, Mali silahlı kuvvetlerine ve güvenlik güçlerine (polis, jandarma ve ulusal muhafızlar) stratejik tavsiye vermek ve eğitim desteği sağlamak olarak belirlenmiştir. Avrupa Birliği tarafından ülkemize söz konusu misyonlara da katılım davetinde bulunulmuştur." denildi.

Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali’deki harekat ve misyonlara Türkiye’nin katkılarının modalitelerinin, 29.6.2006 tarihinde imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği Kriz Yönetimi Harekatlarına Katılımı İçin Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti Arasında Çerçeve Teşkil Eden Anlaşma" kapsamında belirlenmesinin öngörüldüğü kaydedildi.

'BU TÜR KATKILAR AB ÜYELİK SÜRECİMİZE GÖRÜNÜRLÜK KAZANDIRMAKTADIR'

Türkiye’nin, Avrupa-Atlantik güvenliğinin bölünmezliği prensibinden hareketle Avrupa’nın güvenliğini ilgilendiren konularda gerek NATO gerek Avrupa Birliğini kapsayan bütüncül bir siyaset izlediği ve Avrupa Birliği'nin Ortak Güvenlik ve Savunma Politikasına, dış politika öncelikleri ve ulusal çıkarları doğrultusunda katkıda bulunduğuna vurgu yapılan kararda, "Ülkemizin barışı destekleme harekâtlarına olan yaklaşımıyla örtüşen ve Türkiye ile Avrupa Birliğinin uluslararası ve bölgesel sorunların çözümüne yönelik ortak anlayışlarının göstergesi olan bu tür katkılar, Avrupa Birliği üyelik sürecimize de görünürlük kazandırmaktadır.
Öte yandan, Afrika’da bölgesel istikrar ve barış için tehdit oluşturan bu gibi insani ve siyasi krizlerin çözümüne ülkemizce askeri katkıda bulunulmasının, bölgede ve genel olarak Afrika kıtasında izlemekte olduğumuz faal dış politikamızın doğal bir uzantısını oluşturacağı değerlendirilmektedir." ifadeleri yer aldı.

Bu yaklaşımdan hareketle; hudut, şümul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tespit edilmek üzere, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Avrupa Birliğinin Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali’de icra ettiği harekat ve misyonlar kapsamında yurt dışına gönderilmesi ve hükümet tarafından verilecek izin ve belirlenecek esaslar çerçevesinde bu kuvvetlerin kullanılması için Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca hükümete bir yıl süreyle izin verilmesi kararlaştırılarak kabul edildi.

Editör: TE Bilisim