İstanbul'da iki bakanlık karşı karşıya geldi... İstanbul'da iki bakanlık karşı karşıya geldi...
 Osmanlı Döneminde '' DERSİM SANCAĞI '' olarak bir bölge vardı. Bu bölgenin içine ; '' Erzincan, Erzurum, Bingöl, Sivas, Elaziz... '' gibi illerden belli alanlar giriyordu. 

Dersim denilen yer işte bu bölgedir. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra İL ve İLÇE düzeyinde yeniden yapılanmaya gidildi. Bundan sonra tarihi yerleşim yerleri başlangıç olarak il yapılmıştır. 

'' TUNCELİ '' Adı ile yeni bir il kurulmuş, bu ile de çevre illerden belli yerleşim yerleri katılarak bu ilin alanı oluşturulmuştur. 

Çemişgezek, Elaziz'den, Pülümür ve Nazmiye, Erzurum'dan alınmıştır. 

Türkiye Cumhuriyeti devletinin yerleşim yerlerinin adı ile bir sorunu olmamıştır. 

Türkiye'deki illerin hemen nerede ise büyük bölümü Türkçe değildir. 

Erzincan, Erzurum, Van, Hakkari, Bitlis, Urfa, Siirt, Şırnak... Doğu ve Güneydoğudan örnek verilebilir. 

İller genel olarak eski adları ile kalırken, ufak yerleşim birimleri de ( ilçeler ) tarihin getirdiği bir durumdan dolayı Türkçe adlarını aynen korumuştur.

Köylerin de nerede ise bütün tamamı Türkçe adlarında idi. Ermeni köyleri boşalınca doğal  olarak o köylere de Türkçe adlar verilmiştir. 

Şimdi '' Dersim '' denilen bölge olmadığına göre, bunun gibi Osmanlıdan kalma başka sancakların da kaldırıldığı ve bunların kapsadığı alanda tarihi adları ile ünlü illerin kurulduğu bilindiğine göre, bu bile bile devlete meydan okumadır. 

Bu illerin adlarını tarih bilincinden yoksun, ulus bilinci olmayan yöneticilerin bir aralık '' çözüm süreci '' adı altında değiştirmek istediğini hepimiz biliyoruz.

Ortada bir suç var ise bence yoruma gerek yok. 

Bu ülkeyi kuranlar, bu ülkende yaşayan ulusun tarihi ile dilini esas almıştır. Bu ülkenin kılıç hakkı ile alınmasının tam olarak hakkını vermişlerdir. 

Şeyh Sait ve Seit Rızanın Rus Genaralin'den aldığı madalyanın görüntüleri de Rus arşivlerinden çıktı. 

'' Artık bir devrin din mazlumları '' diye kerameti kendinden meçhul kitap yazanlar ve o kitabı kaynak gören mankurtlar..... 

Daha fazla söze gerek yok.

Zafer ÇAĞLAR

Editör: TE Bilisim