Son dakika... Türk askeri sınırı geçti! Keşif timi Şeyh Bereket Dağı'nda...

Son dakika... Türk askeri sınırı geçti! Keşif timi Şeyh Bereket Dağı'nda... 1.resim

Reuters, yerel kaynaklara dayandırdığı haberinde timin YPG'nin kontrolündeki Afrin'i gören tepeye kadar gittiğini bildiriyor. Şeyh Bereket Dağı'ndaki buluşmada, Afrin sınırının devredilmesi konuşuldu. Yerel kaynaklar ayrıca Cilvegözü'nün karşısındaki bölgede Türk ordusuna ait insansız hava araçlarının uçtuğunu aktarıyor.

1 11
Son dakika... Türk askeri sınırı geçti! Keşif timi Şeyh Bereket Dağı'nda... 2.resim

Çatışmasızlık bölgesi ilan edilen Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'e harekât başlatıldığını resmen duyuran Türkiye, sınırın diğer tarafına keşif timleri gönderdi.

2 11
Son dakika... Türk askeri sınırı geçti! Keşif timi Şeyh Bereket Dağı'nda... 3.resim

Reuters haber ajansının Suriyeli bir muhalif komutana dayandırdığı bilgiye göre, keşif timi Şeyh Bereket Dağı'na kadar gitti. Söz konusu dağ, hem Halep hem de Afrin'i tepeden gören bir konuma sahip.

3 11
Son dakika... Türk askeri sınırı geçti! Keşif timi Şeyh Bereket Dağı'nda... 4.resim

Reyhanlı'dan İdlib'e giren askeri araçların taşıdığı heyetin, Afrin sınırını muhalif gruplardan devralmayı görüştüğü ileri sürülüyor.

Şeyh Bereket Dağı'nda çekilen bir fotoğraf, sosyal medyada paylaşıldı.

4 11




Son dakika... Türk askeri sınırı geçti! Keşif timi Şeyh Bereket Dağı'nda... 5.resim

Kuşbakışı izleniyor

Yerel aktivistler ayrıca, Türk ordusuna ait insansız hava araçlarının Cilvegözü Sınır Kapısı'nın karşısındaki bölgede uçtuğunu bildiriyor.

Altınözü'nün karşısındaki Armanaz'da da muhalif gruplar ile Heyet Tahrir Şam üyelerinin çatıştığı bildiriliyor. 

5 11
Son dakika... Türk askeri sınırı geçti! Keşif timi Şeyh Bereket Dağı'nda... 5.resim

İDLİB NEDEN ÖNEMLİ?
Araçların TIR'lardan indirildiği mahallelerde vatandaşlar, "En büyük asker bizim asker", "Şehitler ölmez vatan bölünmez şeklinde" sloganlar attı. Vatandaşların alkışları arasında askeri araçlar sınır birliklerine doğru hareket etti.

Aselsan gerçeğinin bilinmeyen kahramanları! Aselsan gerçeğinin bilinmeyen kahramanları!
5 11
Son dakika... Türk askeri sınırı geçti! Keşif timi Şeyh Bereket Dağı'nda... 7.resim

İDLİB'İN ÖNEMİ NE?
İDLİB’e yönelik Türkiye destekli ÖSO operasyonunun temelleri, Kazakistan’ın başkenti Astana’da Ankara, Moskova ve Tahran arasındaki görüşmelere dayanıyor. Üç ülke, Dera ve Kuneytra, Rastan ve Talbise ile Doğu Guta’daki çatışmasızlık anlaşması konusunda mutabakata varmışlardı. Eylül ayındaki son görüşmede İdlib’deki çatışmasızlık bölgesi üzerine anlaşma sağlandı. Üç ülke Suriye’deki söz konusu bölgelere 500’er gözlemci göndermek üzere uzlaştı.

7 11
Son dakika... Türk askeri sınırı geçti! Keşif timi Şeyh Bereket Dağı'nda... 8.resim

İDLİB KİMİN KONTROLÜNDE?
İdlib’de şu anda etkin güç El Kaide’den ayrıldığını açıklayan El Nusra Cephesi’nin farklı cihatçı gruplarla kurduğu Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) adlı çatı örgüt. Geçen aylarda HTŞ ile Ahrar’uş Şam arasında yoğun çatışmalar yaşandı. Çatışmalar sonunda Ahrar’uş Şam İdlib merkezinden çekildi. HTŞ ile Ahrar’uş Şam arasında ideolojik olarak benzerlikler olsa da diğer güçlerle ilişkileri arasında farklar var. Ahrar’uş Şam, ÖSO gruplarıyla işbirliği yapıyor. Türkiye ile iyi ilişkileri olan Ahrar’uş Şam, son dönemde kendisini uluslararası alanda kabul ettirmeye çalışıyor.

8 11



Son dakika... Türk askeri sınırı geçti! Keşif timi Şeyh Bereket Dağı'nda... 9.resim

HTŞ, Türk askerinin bölgeye gelmesine karşı doğrudan bir açıklama yapmadı. Diğer taraftan HTŞ ile bazı muhalifler, Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesinden gelmeye hazırlanan çeşitli ÖSO gruplarının İdlib’e girmesine karşı çıkıyor. HTŞ, bölgeye gelmesi beklenen grupların ABD’den destek almasından rahatsız.

9 11
Son dakika... Türk askeri sınırı geçti! Keşif timi Şeyh Bereket Dağı'nda... 10.resim

YPG’NİN YAYILMASI ÖNLENECEK
İdlib, Suriye rejimi ve Türkiye için farklı önemlere sahip. İdlib, Suriye rejiminin bütünüyle kontrolü dışında kalan tek eyalet ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yönetimine karşı savaşanların kalesi olarak görülüyor. İdlib’in HTŞ’den arındırılması bu açıdan Esad için önemli. Türkiye ise terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG’nin İdlib üzerinden bir hat oluşturmasını engellemek istiyor. YPG, Irak sınırından başlayarak Akdeniz’e kadar kesintisiz bir koridor oluşturmak için İdlib’in bir bölümünü ele geçirmek zorunda. Türkiye’nin İdlib içerisinde oluşturacağı askeri bölge, YPG’nin İdlib’e yayılmasının önünde engel olacak. Aynı zamanda buradaki sivillere güvenli bir bölge sağlanması ve bunun da olası bir göç dalgasının önünü kesmesi planlanıyor. İdlib’de şu anda 3 milyon 700 bin kişi yaşıyor.

10 11
Son dakika... Türk askeri sınırı geçti! Keşif timi Şeyh Bereket Dağı'nda... 11.resim

TSK HAREKÂT MI DÜZENLİYOR
Askeri ve diplomatik kaynaklar, TSK unsurlarının eyleminin harekât değil intikal olduğunu söylüyor. İntikalde ve sonrasında yerel unsurlar ve Suriye rejimiyle çatışma amaçlanmıyor. Ancak TSK, olası tüm güvenlik risklerini de dikkate alıyor. İntikalin sorunsuz gerçekleşmesi için yerel silahlı grupların durumu değerlendiriliyor. HTŞ’nin bazı ÖSO gruplarının gelmesine karşı olması dikkate alınıyor.

(Kaynak: F5 Haber)


Editör: TE Bilisim