Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, geçtiğimiz Ekim ayında Kazakistan'a bir ziyarette bulunmuştu. Akar'ın ziyaretindeki detaylar ortaya çıktı. Bu doğrultuda, Türkiye ve Kazakistan ülkeleri arasında savunma ve askeri alanlardaki işbirliğinin güçlenip genişlemesi adına yeni bir askeri işbirliği anlaşmasına imza atılacağı öğrenildi.

Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur! Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur!

Yeni anlaşma vasıtasıyla 1993 ve 1994 tarihlerinde iki ülke arasında imzalanan askeri işbirliği anlaşmaları tedavülden kalkacak. Bu anlaşmaların yerine kapsama alanı daha geniş olan ve daha güncel yeni bir anlaşma yapılacak.

EĞİTİM KURUMLARI ARASINDA BİLGİ PAYLAŞIMI YAPILACAK

Gelen bilgiye göre askeri işbirliğini güçlendirmeyi hedefleyen anlaşma 4 temel alanda değerlendiriliyor. Anlaşma ile Türkiye ve Kazakistan; değişik kademelerde askeri eğitim ve öğretim kurumlarının arasında tecrübe ve bilgi paylaşımını geliştirecek.

Bu doğrultuda askeriyeye ziyaretlerinin sayısı artış gösterirken milli tatbikatlara da gözlemciler yollanacak. Askeri tıp ve askeri teknolojiler alanında bilgi değişimi ve koordinasyon güçlenecek. Ülkelerin askeri Lojistik sistemleri karşılıklı olarak incelenecek ve ihtiyaç fazlası konumundaki savunma malzemeleri paylaşılacak. Askeri personellerin eğitimleri hususunda müşterek planlamalar gerçekleştirilecek.

ÇEŞİTLİ ALANLARDA TÜRK-KAZAK İŞ BİRLİĞİ

Türkiye ve Kazakistan; tatbikat eğitimleri, hibe, lojistik işbirliği, askeri eğitim ve öğretim, askeri tıp ve sağlık hizmetleri, askeri ziyaretler, savunma sanayi, askeri istihbarat, siber savunma elektronik bilgi sistemleri ve muharebe gibi çeşitli alanlarda bilgi ve birikim paylaşımında bulunacak.

Editör: TE Bilisim