Aydınlar Ocağından Gerekli Yerlere Açık Dilekçe! Aydınlar Ocağından Gerekli Yerlere Açık Dilekçe!
‘Türk Kültür Yılı’ kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği, Türk-Çin Sanayici İşadamları Derneği (TÜÇSİAD) sponsorluğu ile Çin'de ‘Turkuaz Türk Kültürü ve Yemekleri Festivali’ düzenleniyor. 6-8 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek organizasyon Çin’in 23 milyonluk dünyaca ünlü metropolü Şanghay’da 7 bin metrekarelik kapalı alanda yapılacak.

Köklü bir mazi ve zengin kültüre sahip kadim birer medeniyet olan Türkiye ve Çin arasında yıllar boyunca tesis edilen dostluk ilişkileri yeni bir organizasyonla daha da güçlenecek. 2012 yılının Türkiye’de ‘Çin Kültür yılı’ olmasının ardından 2013 yılında Çin’de ilan edilen ‘Türk Kültür yılı’ faaliyetleri sürüyor. Bu kapsamda Çin'de ‘Turkuaz Türk Kültürü ve Yemekleri Festivali’ düzenleniyor. Festivalde, Anadolu’da yaşamış köklü uygarlıkların tarihi ve turistik mekânlarından İstanbul, Ankara, Konya, Bursa, Şanlıurfa gibi şehirlerimizin tarihi ve turistik mekânlarından oluşan 3 boyutlu dekorları temsili modeller yer alacak. Uçmayı başaran ilk insan Hezarfen Ahmed Çelebi’den, Kadeş Anlaşmasına, dünyanın ilk üniversitesi Harran’dan, Piri Reis’in keşif dolu dünya haritasına kadar tüm insanlığa mal olmuş değerler anlatılacak. Festivale destek veren kuruluşlar arasında yer alan Ankara Ticaret Odası’nın 28 kişilik heyeti bugün Şanghay’a gidiyor.

Türk mutfağının döner, kebap, zeytin yağlı, çorba ve tatlı gibi en seçkin yemeklerini yeme şansı bulan konuklar, hediyelik eşya, sergi satış noktaları, firma ve şehir tanıtım stantlarında alış veriş ederek, Türk kahvesi veya birkaç bardak çay ile yorgunluk atma şansı yakalayacaklar.

Ayrıca hat, ebru, çini, telkâri, çömlekçilik, lüle taşı oymacılığı, çarıkçılık gibi birçok el sanatının tanıtımı bizzat ustalar tarafından yapılacak. Çocuklar için özel tasarlanmış oyun alanlarının da bulunduğu festival alanında Ankara Halk Oyunları Ekibi Fomget, Mehter Takımı, Semazenler düzenli olarak gösteri yaparak dünyaca ünlü klarnetçi Serkan Çağrı ve Fatih Kısaparmak'ta yine solo olarak festivale renk katacak.

Festivali destekleyenler arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Şanlıurfa Valiliği, Denizli Valiliği, Konya Valiliği, Ankara Ticaret Odası, Bursa Ticaret Odası ve PASİAD yer alıyor. Festivale ilişkin ayrıntılı bilgi http://www.tu27.org/ web sitesinden duyuruldu.

Editör: TE Bilisim