Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur! Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur!
Türk Metal Sendikası ile Türk Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri çıkmaza girdi. Otomotivden beyaz eşyaya, elektronikten demir çeliğe kadar 115 bin işçinin üye olduğu sendika, grev kararı aldı. 60 gün içinde bu kararı uygulayabilecek olan sendika, greve gitmeden 6 gün önce kararını bildirmek zorunda.

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, işçi ve işverenler arasında çıkmaza giren görüşmeler ile ilgili Beyoğlu’ndaki Türk-İş bürosunda bir basın açıklaması yaptı. MESS ile yaptıkları görüşmelerin çıkmaza girdiğini ve istenilen zam oranının kabul edilmediğini belirten Kavlak, “Bugün itibariyle grev kararı aldık. 60 gün içerisinde bu kararı uygulayabiliriz. 6 gün öncesinden grev yapacağımızı söyleyerek, greve çıkabiliriz. En fazla kar eden kuruluşlardan başlamak üzere grevlerimiz başlayacak. Bugünden itibaren işletmelerde bazıları pasif bazıları etkili grev yapacak. Bunlar içerisinde, işi yavaşlatma, yemek yememe, vardiya giriş-çıkışlarında oturma, sakal bırakma ve şehir meydanlarında basın açıklaması şeklinde eylem yapacağız.“ dedi.

MESS’e işçilere zam teklifi olarak birinci 6 ay için maaşlara yüzde 18’lik artış istediklerini aktaran Kavlak, işverenlerin buna yüzde 4,6 oranında zamla karşı teklif verdiğini ve bu teklifin kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Temel gıdalarda enflasyonun yıllık yüzde 15 olduğunu dile getiren Kavlak, yasal sürenin başladığını kaydederek, “Grev emekçinin yasal gücüdür. Bu gücü hiçbir zaman gereksiz yere kullanmadık. En iyi sözleşme masada biten sözleşmedir. İşverenlere halen vakit varken, ‘Gelin el sıkışalım. Gelin uzlaşalım. İşçiye müjdeli haber verelim.’ diyoruz. Adım adım greve yaklaşıyoruz. Bedel ödemeye hazırız. Bizim için eylem amaç değil, araçtır. Gelin çarkları durdurmayın. Sadece kriz dönemindeki fedakarlıklarımızı unutmayın.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim