İstanbul'da iki bakanlık karşı karşıya geldi... İstanbul'da iki bakanlık karşı karşıya geldi...
 Ancak her iki partinin sandalye sayısı eşit olduğu için “ana muhalefet partisi kim olacak” sorusu ortaya çıkıyor. Bu siyasi tarihte bir ilk.
Ana muhalefet partisi yalnızca protokoler bir konum değil. Ana muhalefet partisinin devlet protokolündeki yerinin dışında yasaların iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru hakkı kritik öneme sahip. Anayasaya göre yasaların iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru hakkı, Cumhurbaşkanı, mahkemeler ve TBMM üye sayısının 5'de 1'i olan 110 milletvekilinin yanısıra ana muhalefet partisine de tanınan bir hak. Bir parti ana muhalefet konumu kazandığında 110 imza bulup bulmamasına bakılmaksızın Anayasa Mahkemesi'ne başvuru hakkını elde edebiliyor. Ancak burada hem MHP hem HDP 80 milletvekiline sahip olduklarından ikisi de ana muhalefet konumu kazanamazlarsa, Anayasa Mahkemesi'ne iptal başvrusu yapabilmeleri için 110 imzayı tamamlamak amacıyla işbirliği yapmak zorunda kalacaklar.

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre eğer AK Parti-CHP koalisyonu kurulursa ana muhalefetin kim olduğu iki partinin oy oranlarına bakılarak belirlenebilir. Bu durumda yüzde 16 oyu olan MHP ana muhalefet partisi ilan edilebilir.

Editör: TE Bilisim