Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit
Bugüne kadar kamu alanlarını ağaçlandıran Orman Genel Müdürlüğü, ilk defa şahıslara ait tarım alanlarında, talep olması halinde erozyonun önlenmesi için fidan dikimi uygulaması başlattı.

Projenin ilk örneği Samsun’un Canik ilçesine bağlı Yukarı Avdan köyünde yapıldı. Projenin tanıtımı ve ilk fidan dikimi için yapılan törene Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Samsun İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Karakurt ile Amasya Orman Bölge Müdürü Ahmet Ceylan katıldı.

Katılımcılara yapılacak çalışmayla ilgili harita üzerinde sunum yapan Samsun Orman İşletme Müdürü Hüseyin Özbay, Canik ilçesinde geçen yıl yaşanan sel felaketinin tekrar yaşanması halinde, muhtemel bir erozyonu önlemek için ilk etapta Yukarı Avdan köyünde 90 hektarlık sahada fidan dikim çalışması başlattıklarını söyledi. Söz konusu bölgede, toplamda 44 bin adet fidan dikileceğini kaydeden Özbay, bu fidanlardan 7 binin akasya, bin 500’ünün ıhlamur, 4 bin tanesinin badem, 700'ünün ceviz ve 31 bin adedinin ise kızılçam olduğunu kaydetti. Burada farklı fidan dikme amaçlarının, köylüye gelir getirmesi olduğunu vurgulayan Hüseyin Özbay, şöyle devam etti:

“Sel felaketi sonrası genel müdürlükten ekipler gelerek bölgede incelemelerde bulundular. Daha sonra Yılanlı Dere ve Mert Irmağı çevresi olmak üzere iki proje çalışması yapıldı. Yılanlı Dere bölgesindeki 6 adet köyde fidan dikimi için program yapıldı. Burada fidan dikilecek alan bin 190 hektar. Dikim yapılacak yerlerden 13 hektarı köy merası, 563 hektarı orman arazisi, 613 hektarı da tarım alanıdır. Yalnız burada Türkiye’de bir ilk yapılarak, vatandaşların kendi tapulu arazilerinde de teraslama çalışması yapacağız, yani fidan dikimi için gerekli her türlü masraf Orman Genel Müdürlüğü'ne ait olacak. Esas büyük proje ise Mert Irmağı’nda olacak. Söz konusu yerde bulunan 19 köyde 6 bin 228 hektar alanda dikim yapılacak. Bunun 2 bin 900 hektarı ormanlık alan, 228 hektarı mera, bin 190 hektarı da tarım alanıdır."

Vali Aksoy, Samsun’da 2012 yılında meydana gelen sel felaketi sonrası kalıcı çözümler üretilmesi için ilgili bakanlıklarla yapılan görüşmeler sonrasında ağaçlandırma çalışmasının başladığını belirtti. Aksoy, söz konusu projelerin toplam maliyetinin 22 milyon lira olduğunu söyledi. Sunumun ardından Yukarı Avdan köyündeki dikim alanına gelen Vali Hüseyin Aksoy ve beraberindekiler, burada ilk fidanları dikti.

Öte yandan, fidan dikim töreni sonrası Vali Aksoy ve diğer katılımcılar, terör örgütü tarafından şehit edilen Ovacık Başsavcısı Murat Uzun'un, Yukarı Avdan köyündeki mezarını ziyaret ederek, dua ettiler.


Editör: TE Bilisim