Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit
Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sinan Gülhan, Türkiye'de her yıl yaklaşık 1 milyon konut yapıldığını söyledi. Gülhan, "En basit öngörü olarak, bu kadar çok konut yapılıyorsa kiraların düşmesi gerekir. Eğer düşmüyorsa bir sorun var demektir.” dedi.

Dr. Sinan Gülhan, Gaziantep Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Topluluğu Genç Katılım Kolu tarafından düzenlenen 'Konuta Hücum: 2000'ler Türkiye'sinde Bir Meta Olarak Mekanın Ekonomi Politiği' konulu konferansta konuştu. Türkiye'nin, yapılaşma bakımından dünyada hızla büyüyen ülkeler arasında yer aldığına dikkat çeken Gülhan, uyarılarda bulundu.

Türkiye’de üretilen her beş konuttan bir tanesinin İstanbul’da inşa edildiğini ve yapılan her konutun insanların yarım yüzyıllık yaşamını etkilediğini kaydeden Gülhan, “İnşaat sektöründe yaşanan hızlı büyüme içerisinde birçok değişim birlikte yaşanıyor. İnşaat sektöründe fiyat olarak da piyasa olarak da Türkiye’de inşaat mekanizmasını belirleyen güç İstanbul. Her yıl yapılan neredeyse bir milyona yakın konut Türkiye’yi etkiliyor ve geri dönülmez bir şekilde yeniden inşa ediyor. Bakkaldan, kasaptan ibaret olan mahalle hayatı artık geri dönülmez bir şekilde değişiyor.” şeklinde konuştu.

Bu yeni yapılaşmayla birlikte otomobillerin de sayısının giderek arttığını dile getiren Gülhan, insanların mahalle hayatından uzaklaşıp alışveriş merkezlerine yöneldiğini söyledi.

"KİRALAR DÜŞMÜYORSA BİR SORUN VAR DEMEKTİR"

Türkiye’de yaşanan hızlı yapılaşmayla birlikte toplumun yaşam tarzında da ciddi değişimler olduğunu belirten Gülhan, “Yapılaşmayla toplumun en azından yarım yüzyıl boyunca içinde yaşayacağı bir çevreyi inşa ediyoruz. Bu değişimleri de yaşayarak göreceğiz. Bu değişimin algılamasını yapacak olan da birinci olarak sosyal bilimcilerdir. Değişim nasıl oluyor ve kamuya bunu nasıl izah edebiliriz, ne gibi öngörülerde bulunabiliriz? En basit öngörü olarak, bu kadar çok konut yapılıyorsa kiraların düşmesi gerekir. Eğer düşmüyorsa bir sorun var demektir.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim