Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı? Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı?
 Adalet saraylarının en önemli simgeleri arasında yer alan ‘adalet heykelleri’ temelinde özgürlüğü, adaleti ve bağımsızlığı simgeler.

Yapımına 2007 yılında başlanan ve Anadolu yakasındaki tüm adliyeleri bir araya toplayacak olan Kartal’daki Anadolu Yakası Adliye Binası inşaatında sona gelindi. Dünyanın en büyük adliye sarayı ünvanını alacak.

Toplam kapalı alanı 400 bin metrekareyi bulacak tesislerde 12 doktor ve hemşire odası, 99 tutuklu bekleme odası, sosyolog, pedagog ve psikologlar için 55 oda, 12 karakol ve nezarethane, 10 vezne ve 1 postane yer alacak. Aynı zamanda 616′sı kapalı olmak üzere toplam 2.666 araç kapasiteli 5 büyük otopark bulunacak. Ana blokları, ceza mahkemeleri, hukuk mahkemeleri, baş savcılık, sosyal tesis, sağlık ünitesi ve adli tabiplikten oluşan projede toplam 10 blok bulunuyor. Adalet Sarayı’nda 325 adet duruşma salonu bulunuyor. Binalarda bir cumhuriyet başsavcısı, 20 cumhuriyet başsavcı vekili, 307 cumhuriyet savcısı, 380 hakim ve yaklaşık 5.000 personel görev yapacak.

ÇELİK KAFESE TEPKİ

Kartal Adalet Sarayı’nın yapımı sırasında adaleti simgelemesi için bir de heykel düşünüldü. Ancak heykelin tamamlanmasının ardından bir anda etrafı çelik bir kafesle çevrelendi. Görenlerin tepki gösterdiği bu uygulama adaletin şimdiden tutsak edilmesi olarak yorumlandı.

Heykelin çelik kafes içerisine alınmasına bir tepki de şair ve yazar Sunay Akın’dan geldi. Twitter hesabında kafes içerisindeki adalet heykelinin fotoğrafını paylaşan Akın, “Kartal’daki yeni Adliye Sarayı’nda Adalet’i simgeleyen heykel bir kafesin içinde tutsak!.. Adalete özgürlük!..” yazarak tepkisini dile getirdi.

Editör: TE Bilisim