Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur! Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur!
Van'da, aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu 10'u tutuklu 13 sanığın yargılanmasına bugün de devam ediliyor. M Tipi Cezaevi'nin spor salonunda görülen duruşmanın bugünkü bölümü, gergin başladı. Savcının avukatların konuşmasına müdahale etmesini protesto eden 50 sanık avukatı, salonu terk etti.

Van'da dün sabah saatlerinde başlayan duruşma, iddianamede geçtiği öne sürülen 'Sözde Kürt' kelimesi gerginliğe neden olmuştu. Bu tartışma bugünde sürdü. Savcının avukatların konuşmalarına müdahale etmesi üzerine 50 avukat, salonu terk etti. Avukatların bu tutumu nedeniyle duruşmaya 15 dakika ara verildi.

Duruşmanın bugünkü bölümünde sanık avukatlarından Müjde Tozbey Erdel iddianame üzerinde beyanlarını anlatırken, Cumhireyet Savcısı Recep Bakırcı, araya girip,"Benim niyetim sorgulanıyor. Derdim ortamı germek değil. Sözlerden kimse farklı şeyler çıkarmasın, sadece delileri tartışalım. Kimse kimseyi düşman ve hedef göstermesin" dedi. Bunun üzerine ortam daha da gerildi. Müdahil Avukat Murat Timur ise "Savcı kabadayılık yapıyor. Cevap hakkı yok. Bu mahkemeyi de savcı yönetmiyor"diye çıkıştı. Ardından 50 avukat sanıklarla konuşarak duruşma salonunu terk etti. Mahkeme heyetide bundan dolayı duruşmaya 15 dakika ara vermek zorunda kaldı. Daha sonra duruşma salonuna giren avukatlar, savcının müdahalesi halinde duruşmayı terkedeceklerin söyleyerek, iddianame üzerindeki beyanlarını sunmaya devam etti. Avukatların beyanlarından sonra mahkeme duruşmaya 1,5 saat ara verdi.

Verilen aranın ardından BDP Genel Başkan Yardımcısı Avukat Meral Beştaş açıklama yaptı. KCK davalarının ve tutuklamalarının Kürt siyasetinin önünün kapatılmasına yönelik olduğunu söyledi. Beştaş, "Bu davaları titizlikle izliyoruz. Bu yargılamaları yapanlar gelecekte yargılanacaklar" dedi. Daha sonra konuşan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, barış için Kürtlerin samimi olduğunu söyledi. Üçer,"İçerdeki KCK tutuklularını derhal serbest bırakın. Devletin samimiyetini burada görebiliriz. Van'daki KCK duruşması bunun ilki olsun. Buradaki tutuklular serbest bırakılırsa samimiyetin örneği olur. Çünkü Kürdistan'a barış Kürt halkının özgürlüğüyle gelecek." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim