Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar.. Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar..
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Hastanesi'nde çift başlı buzağı ile kuzu doğdu. Yenişehir ilçesinde bir inek çift başlı buzağı düşük yaparken, merkezde ise dördüz doğuran bir koyun çift başlı ölü bir kuzu dünyaya getirdi.

    Çift başlı buzağıyı inceleyen UÜ Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Volkan İpek, çift başlı olarak doğan buzağı atığının bir anomali olduğunu belirterek, “Bu durum çeşitli etkenlere bağlı olarak meydana gelebiliyor. Viral etkenler veya genetik deformalara bağlı olarak meydana gelebiliyor.” dedi.

    Yenişehir ilçesinden gelen çift başlı buzağı atığını hayvan hastanesine Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Bahri Yıldız’ın gönderdiğini anlatan Volkan İpek, “Hayvan Yenişehir’den gelmiş. 4,5 aylıkken atık meydana gelmiş. Annesinin durumu iyi. Nadir gözlenen bir anomali olması ilginç. Zaten bu tarz anomalilerde yaşama şansı fazla değil.” şeklinde konuştu.

    Çift başlı atık buzağıyı incelemek için kimyasal sıvılar içinde tuttuklarını anlatan Volkan İpek, şunları söyledi: “Biz bunu kimyasal sıvılar içinde saklıyoruz. Uzun yıllar boyunca bu şekilde 50-60 yıl boyunca saklanabiliyor. Daha sonra organları tespit ederek incelemek için kesitler alıyoruz. Mikroskoplarda inceliyoruz.”

    “ÇİFT BAŞLILIK SENDROMU”

    Bu olaya çift başlılık sendromu da dendiğini ifade eden Araştırma Görevlisi Volkan İpek, “Sadece baş kısmında 2 ayrılık var ama omurlar tek görünüyor. Diğer uzuvlarında bir problem görünmüyor. Normalde ikiz doğum gibi görünüyor ama tam şekillenemediği için çift başlı bir anomali meydana gelmiş.” şeklinde konuştu.

    Kuzu hakkında bilgi veren UÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz Nak ise, koyunlarda bu tür anomalilerin nadir olarak görüldüğüne değinirken, “Bunlar çevresel ya da genetik etkenlerden olabilir. Koyun 4 yaşında ve daha önce böyle bir şey görülmemiş. Bu kuzu da boyundan yapışık iki baş ve tek vücut. Birazda belinde anomali var.” dedi. Koyuna sezeryan yaptıklarını anlatan Nak, kuzunun inceleneceğini sözlerine ekledi.

    Koyunun sahibi Ömer Özelif ise daha önce böyle bir durumla karşılaşmadığını belirterek, “Saat 03.30 arasında çiftliğe gittiğimde bu koyunun doğum yapmakta zorlandığını gördüm. Ben müdahale ettim ve kuzunun birini ölü olarak aldım, ikincisini sağ olarak aldım. Üçüncüsüne ise baktım 2 kafalı bir kuzu. Bunun üzerine müdahale etmeden hayvan hastanesine getirdim.” şeklinde anlattı.

    Kendisinin müdahale ederken çift başlının da canlı olduğunu anlatan Özelif, koyunlarını çok iyi beslediği için ikiz kuzulama çok olduğunu belirtti. Bu koyunun da dördüz yaparken bu şekilde bir anomali olduğunu sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim