28 Aralık 2011 tarihinde Şırnak’ın Uludere ilçesinde F-16 uçaklarının yaptığı bombardıman sonrası 34 kişi yaşamını yitirmişti. O olayla ilgili TBMM’de kurulan Araştırma Komisyonu incelemelerini tamamladı ve 15 aylık çalışmanın sonucunda hazırlanan Uludere raporu açıklandı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Araştırma Komisyonu'nun bünyesinde oluşturulan Uludere Alt Komisyonu tarafından hazırlanan Uludere raporunda 34 kişinin hayatını kaybetmesine yol açacak kararı kimin verdiği konusunda sorumlulara değinilmedi. Ancak raporda sivil ve askeri yetkililer arasında koordinasyonsuzluk yaşandığı ve olayda "kasıt olmadığı" vurgulandı.

"KAÇAKÇILARIN İÇİNDE 2 TERÖRİST VARDI"

Rapora, K.A. adlı itirafçı PKK'lının, "34 kaçakçının arasında 2 terörist vardı" ifadesi de konuldu. Raporda "valililerin operasyon yetkisinin artırılması, yeni sınır kapılarının açılması, sınırda tel örgü ve elektronik kamera gibi tedbirlerin alınması" önerileri yer aldı.

Milliyet'ten alınan bilgiye göre, "Vur" emrinin kim tarafından verildiği ve sorumlulara ilişkin herhangi bir ifadenin yer almadığı raporda, "kaçakçı gruplar içine PKK'lıların da sızabildiği" vurgusu yapıldı. Raporda, "özür dilenmesi" yönünde herhangi bir ifadeye de yer verilmedi.

"KASIT YOK"

Komisyonda, MHP'li Atilla Kaya'nın, "devletin bilerek sivilleri bombalamayacağına, olayda herhangi bir kasıt olamayacağı, ancak ihmalin vurgulanabileceğine" yönelik sözleri üzerine Ak Partili üyeler "olayda kasıt yoktur" ifadesinin rapora girmesi yönünde önerge verdi. Böylece rapora "kasıt yok" ifadesi eklendi.

Raporda, olaya ilişkin daha önce komisyon üyeleri tarafından dile getirilen, "hiyerarşik ve zincirleme sorumluluk, ihmal ve hata" gibi Genelkurmay'ı hedef alan ifadelere de yer verilmedi.

Nasıl iyi yönetiliyor muyuz? Nasıl iyi yönetiliyor muyuz?

"KOORDİNASYON VE YETKİ EKSİKLİĞİ VARDI"

Raporda, sivil ve askeri yetkililer arasında "koordinasyonsuzluk" ve "yetki karmaşası" olduğu vurgusu yapılırken, ilk Heron görüntüleriyle bombalama arasında geçen 3,5 saatlik süreye dikkat çekilerek, "daha geniş, daha derin ve sağlıklı analiz edilebilmeliydi" ifadeleri kullanıldı.

Raporun öneriler bölümünde, sınır güvenliği ve kaçakçılığın önlenmesine ilişkin detaylı önerilere yer verildi. Sınırın düz bölgelerinin kafesler ve dikenli tellerle, dağlık bölgelerin ise elektronik gözleme sistemleriyle kontrol edilebileceği vurgulanan raporda, yeni sınır kapısı açılması önerildi.

MUHALEFETTEN FARKLI ELEŞTİRİLER

MHP'li üye Atilla Kaya raporu, "fiyasko" olarak nitelendirirken CHP'li üye Levent Gök ise, "Yaşananlar adi bir vaka olarak kayıtlara girdi. Rapor ayıplı, komisyon ve insan hakları tarihine kara bir leke olarak geçecek. Bu raporun altından kalkamayacaksınız" dedi.

76 sayfalık Uludere raporu muhalefetin 3 oyuna karşı 5 AK Partili'nin oyu ile kabul edildi.

Editör: TE Bilisim