Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit
Uzmanlar gençlerin uyuşturucuya başlamalarında en önemli etkenin arkadaş çevresi olduğunu ifade ediyor. Arkadaş çevresinde özellikle kız arkadaşların uyuşturucuya başlamada sarf ettiği sözlerin gençleri daha çok etkilediği belirtiliyor. Uyuşturucu bağımlısı olup tedavi gören gençlerden birçoğu, kız arkadaşlarını kıramadıkları, onların kendileri için kötü düşünemeyeceğinden hareket ederek ilk uyuşturucuyu kullandıklarını anlatıyor.

        Kayseri Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele biriminden sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Orhan Dinç, uyuşturucudan tedavi sonucu kurtulan çok sayıda gençten teşekkür mektupları aldıklarını ifade etti. Ailelerin mutluluklarını kendileriyle paylaştığını anlatan Dinç, o mektuplarda uyuşturucuya başlangıç ile ilgili ilginç detaylara ulaşarak bu bilgileri kayıt altına aldıklarını dile getirdi.

        Emniyet Müdür Yardımcısı Dinç, sadece uyuşturucu ticareti yapanlara yönelik operasyonlar yapmakla yetinmediklerini, uyuşturucu kullanan gençlere ve bunların ailelerine ulaşarak onlara yardımcı olmaya çalıştıklarını belirtti. Bunun dışında lise ve üniversite çağındaki çocuklara ulaşarak uyuşturucu ile ilgili bilgiler aktararak, onların uyuşturucu tacirlerinin eline düşmemesi için çeşitli etkinlikler düzenleyerek aktarmaya çalıştıklarını ifade etti.

        Türkiye genelinde 2000 yılından sonra yakalanan uyuşturucu miktarının çok arttığına dikkat çeken Dinç, “Ciddi ve yüksek miktarlarda uyuşturucu sevkiyatları oluyor ve bunları yakalıyoruz. Para kazanan insanlar, uyuşturucu tacirleri 'bunu nereye kadar yaygınlaştırır ve daha çok para kazanırız' derdinde." diye konuştu.

        Sigara ve alkol alışkanlığı tatmin etmediğinde gençlerin uyuşturucuyu bir kere denemeye karar vermesinde arkadaş çevresinin etkili olduğunu gördüklerini kaydeden Dinç, uyuşturucu bağımlısı gençlerin kendisi, ailesi, başvurusu ya da polisin tespiti sonrasında tedavileri için yönlendirme yaptıklarını aktardı. Dinç, şu bilgileri verdi: “AMATEM ilimizde var ve faaliyet gösteriyor. Son olarak 6 kişinin tedavisi burada sürdürülüyor. Bu insanlarımızdan bize mektuplar geliyor. Mektuplarda arkadaş çevresinin gençleri uyuşturucuya alıştırdıklarını görüyoruz. Bu, kullananların ve ailesinin bize gönderdikleri mektuplarda yazıyor. Kız arkadaş ağırlıklı ve erkek arkadaş etkili oluyor. Ama kız arkadaşın kişinin uyuşturucuya başlamasında daha etkili olduğunu tespit ettik. 'Bir kere içmekten bir şey olmaz' söylemleri ve beraberinde gelen arkadaş baskısı olduğunu belirledik. Bir kere içmeden bir şey olmaz düşüncesi de yanlış. Bir kere içildikten sonra devamı geliyor. Sonuç olarak da ölüme kadar gidiyor.”

        Emniyet Müdür Yardımcısı Dinç, tedavi gören bir gencin mektubunda yazdıklarını da paylaşarak, şöyle konuştu: “Uyuşturucuya alıştıranın kız arkadaşı olduğunu söylüyor. 'Kız arkadaşıma güveniyorum. Ona güvenmeyeceğim de kime güveneceğim' diyor. 'Ama bunun sonu olmadığını gördüm ve tedavi olmaya karar verdim' ifadesi yer alıyor. Çocuk, şubemize başvurdu ve tedavisi ile ilgili süreç başlandı. Bu süreçle ilgili detaylı bilgiler verdi bize. Teşekkür olarak bize de mektup gönderdi. Adana’daki, Ankara’daki merkezlerde tedavi görmüş ve tedavi sonrasında uyuşturucu bağımlılığına devam eden bir gencimiz. İlimize geliyor ve memur arkadaşlar ilgilenmiş. Ailesi ile de ilgilenmiş. Sonuçta uyuşturucuyu bıraktı.”

        Aynı gencin annesinden teşekkür mektubu aldıklarını hatırlatan Dinç, mektubunda annenin, Kayseri Emniyet Müdürlüğü sayesinde çocuklarının uyuşturucudan kurtulduğunu ifade ettiğini belirtti. Dinç, Kayseri’de uyuşturucu tacirlerine yönelik yapılan çalışmalarda Kayseri halkının ciddi yardımcı olduğunu aktararak, “Gerek bazı terk edilmiş evleri mekan olarak kullanan gençlerin uyuşturucu aldıkları, okul önlerinde sokak satıcıların tespiti ve yakalanması ile ilgili halkın desteklerini gördük. Bu duyarlılıklarına teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim