Milli egemenliğimiz kaldı mı? Milli egemenliğimiz kaldı mı?
İlköğretim ve lise öğrencilerini yarıyıl karnesi heyecanı sarmış durumda ancak muhtemel kırık notlar sebebiyle ailelerin yaşayabileceği kötü sürprizlere karşı uzmanlar önemli uyarılar yapıyor. Uzman Psikolog Aydan Taşçı da düşük not alan çocuklara kesinlikle tepki gösterilmemesi gerektiğini ifade etti.

Zayıf karnelerle karşılaşan ailelerin, iletişim kurarak çözüme gitmesi gerektiğini belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi SKS Kampüs Polikliniği Psikoloğu Taşçı, “Aileler, tepki göstermeden, sorunun kaynağına inerek eksiklerin neler olduğunu anlamak için iletişim yoluna gitmeli. Ödül ve ceza sistemi uygulayan ebeveynlerin de asla büyük cezalar vermemesi gerekir. Örnek olarak, önceden sözü verilmiş tatil ödülünden vazgeçilebilir. Çocuğu cezalandırmak veya eleştirmek yerine destek olunmalıdır. Herhangi bir sorun varsa giderilmelidir. Evebeynler, çocuklarını tek tek ele alarak sorunlarını analiz etmeli ve çözüm bulabilmelidir. Bunu yapabilmeleri için de onları çok iyi tanımalıdırlar.” dedi.

Okullarda bulunan psikolojik danışmanlık ve rehberlik servislerinin ebeveynlerle devamlı iletişim halinde olarak çocukları hakkında daha fazla bilgi vermesi gerektiğini vurgulayan Taşçı, “Çocukların, okulda yaşadığı sorunları rehberlik servisiyle görüşebilir hale gelmesi son derece önemlidir. Günümüzde daha sık yaşanmaya başlayan küçük yaşta intiharlar ve evden kaçma olaylarının önüne geçilebilir. Bunu tetikleyen faktörlerden en önemlisi, çocukların zayıf notlarını ailelerinden gizlemek istemesi ve korkmalarıdır.” şeklinde konuştu. Rehberlik servislerinin okul içinde faaliyetler düzenleyip çocukların sosyalleşmesini sağlayabileceğini vurgulayan Aydan Taşçı, "Bunun dışında dersleri de daha eğlenceli hale getirecek düzenlemeler yaparak, çocukların okula daha fazla yoğunlaşmasını sağlayıp başarılarını artırmaya katkı sağlayabilirler.” dedi.

Editör: TE Bilisim