Siyasal ve düşünsel bir hesaplaşma! Siyasal ve düşünsel bir hesaplaşma!
Kars Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Yunus Yılmaz, bazı alerjenlerin mevsimlerle ilişkili olarak ortaya çıktığına dikkat çekti.

Uzm. Dr Yılmaz, değişen nem ve ısı gibi iklim koşullarıyla, ev tozu ve küf mantarı gibi diğer alerji oluşturan etkenlerin mevsimlere göre dalgalanmalar gösterdiğini kaydetti. Yılmaz, buna bağlı olarak alerjik astımlıların bazılarında belirli mevsimlerde yakınmaların artabildiğini, hatta sadece bu dönemlerde hastalığın ortaya çıkıp daha sonra tamamen normale dönebildiğini söyledi.

YAĞIŞLI HAVALAR ASTIM NÖBETLERİNİ TETİKLEYEBİLİR

Uzm. Dr. Yunus Yılmaz, mevsimsel değişimlerde astımlı kişilerin çoğu zaman kendilerini tamamen normal hissettiklerini ve hiçbir şikayetlerinin olmadığını, oysa bazen durup dururken aniden tıkanabileceklerini ve çok zor dakikalar, saatler, günler geçirebileceklerini belirtti.

Şikâyetlerin ortaya çıktığı bu dönemlere astım nöbeti, atağı, krizi dediklerini hatırlatan Uzm. Dr. Yılmaz, şunları söyledi: “Bazı hastalarda nöbeti başlatan faktörler belli iken diğer bazılarında ise bilinemez. Örneğin çoğu astımlı koşma, merdiven çıkma gibi eforlar sırasında tıkanmaktadır. Sigara, çeşitli toz kimyasal dumanlar, kokuların solunması, kalp-tansiyon ve romatizma ilaçlarından bazılarının kullanılması, grip ve benzeri viral hastalıklara yakalanmak, ağlama-gülme gibi emosyonel davranışlar, yağışlı şimşekli iklim koşulları gibi birçok durum astımlılarda nöbetleri tetikleyebilir. Oysa bunların astımı olmayanlarda hatta diğer bazı astımlılarda ise aynı yönde bir etkileri olmaz. Astımı olanların kendileri için geçerli olan tetik faktörleri tespit edip bunlardan kaçınmaları hastalıklarının tedavisinde çok önemlidir.”

ILIMAN İKLİM VE ZENGİN BİTKİ ÖRTÜSÜ ASTIM İÇİN RİSK

Kars ve bölgesinin ılıman iklimi, zengin bitki örtüsü nedeniyle yukarıda bahsedilen ve en sıklıkla astım nedeni olan ev tozu akarları, polenler ve küf mantarları gibi havayla taşınan alerjenler bakımından elverişli koşullar taşıdığın da değinen, Uzm. Dr. Yılmaz, buna paralel sigara içme oranlarının yüksek olmasının da bölgenin astım için risk haritası oluşturduğunu vurguladı.

Astımın çoğu kez nefes darlığı ile kendini belli ettiğini aktaran ve göğüste tıkanma, öksürük, hırıltılı solunum astımda diğer rastlanan şikayetleri olduğunu aktaran Yılmaz, her hastada bunların hepsinin bir arada olmayabileceğini ve bazen sadece öksürükle veya nefes alıp verirken hırıltı, hışırtı şeklinde bir ses şeklinde belirti verebileceğine değindi. Uzm. Dr. Yunus Yılmaz, astım tedavi edilebilir bir hastalık mıdır sorusuna, “Evet. Astım tedavisi olan, tedaviyle tamamen kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Astım tedavisi etkin bir tedavidir ve hasta tedavi ile tamamen normal bir yaşam sürdürebilir.” şeklinde cevap verdi.

Editör: TE Bilisim