İzmit Belediyesi’nden Türk kültürüne manidar bir hizmet! İzmit Belediyesi’nden Türk kültürüne manidar bir hizmet!
Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir, 2013 yılının, Eskişehir’in Kültür Başkentliği’nde, ‘Bir olanın tekrar bir olma yılı’ olduğunu vurguladı. Vali Koçdemir, “Bu etkinlikler önemli bir adımdır. Gaspıralı İsmail Bey’in, ‘Dilde, fikirde, işte birlik’ öyküsünün gerçekleşmesi yolunda atılan önemli adımlardır.” dedi.

Vali Dr. Kadir Koçdemir, Eskişehir Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Kulübü Derneği’nin düzenlediği Kırım Çibörek Gecesi'ne katıldı. Kırım ve Romanya’dan gelen Eskişehirlilere, iki hususta davette bulunmak istediğini belirten Koçdemir, Nevruz ve onu takip eden günlerde 'Türk Dünyası Kültür Başkentliği'nin resmi açılışını yapacaklarını söyledi. Eskişehir'deki farklı etnik unsurların sahip vatandaşlara çağrıda bulunan Vali Koçdemir, "Bu günlerde lütfen sandıklarımızı açalım, milli kıyafetlerimizi giyelim ve o gün ne iş yapıyorsak, yani berbersek, lokantada çalışıyorsak, devlet dairesindeysek; milli kıyafetlerimizle o günü geçirelim ve etkinliklere milli, geleneksel kıyafetlerimizle katılalım. Biz bunun en görkemlisini, bu sene 90. yılını kutlayacağımız Cumhuriyet Bayramı etkinliklerinde yapacağız. İnşallah 50-60 bin kişi Eskişehir’de, Türk dünyasının her köşesinin renklerini, çizgilerini, havasını yaşatacaklardır.” diye konuştu.

Kırım Tatarlarının etkinliğine Romanya milletvekilleri ve bu ülkede yaşayan Tatarlarla birlikte katılan Romanya'nın Ankara Büyükelçisi Radu Onofrei da Türkiye ile Romanya arasındaki ilişkilerde Eskişehir’in önemli bir merkez olacağını söyledi. Onofrei, “Biliyorsunuz, sizin dedeleriniz Romanya’dan geldiler. Sizin kardeşlerinize bizim ülkemizde çok önem veriyoruz. Romanya’da Tatarlar iyi çalışıyorlar. Siz de Eskişehir’de yaşayan Tatarlar olarak bu şehri daha güzel yapmak için el ele çalışın.” şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise Türk Dünyası ülkeleri ile kültür, sanat, ekonomi ve eğitim alanındaki işbirliğinin önemini, verdiği örneklerle anlattı. Büyükerşen, şöyle dedi: “Türk dili, Türk soydaşlığı dünyada giderek önem kazanmaya başladı. Türkiye’nin lobileri olarak hizmet vermeleri, bulundukları ülkelerde, anavatan saydığımız Türkiye’de ticari ilişkiler kurmak suretiyle, yatırım ilişkileri kurmak suretiyle topluluğumuzun, soyumuzun refahı için parlak günler olduğuna inanıyorum.”

Dernek Başkanı Mesut Ör’ün ev sahipliğindeki programda, Koçdemir’in yanı sıra Eskişehir milletvekilleri Salih Koca, Ülker Can, Kazım Kurt ve Ruhsar Demirel, Romanya'nın Ankara Büyükelçisi Radu Onofrei, Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği Başkanı Celil Eserget, Romanya Milletvekili Ahmet Varol, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ve ilçe belediye başkanları ile çok sayıda davetli bulundu.



Editör: TE Bilisim