Milli egemenliğimiz kaldı mı? Milli egemenliğimiz kaldı mı?
Uyuşturucu sevkiyatının en önemli noktalarından biri olduğu belirtilen Van'da uyuşturucu kullanımının İstanbul'u geride bırakarak ilk sıraya yerleştiği öne sürüldü. Van’da madde bağımlılığını önlemek için mücadele eden sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcilerine soruşturma açılması tepkiyle karşılandı.

Soruşturma açılan 4 STK temsilcisinden biri olan Van Mazlumder Başkanı Yakup Aslan, “Eyleme katılma, taş atma, uyuşturucu kullan" algısının oluşturulmaya çalışıldığını ileri sürdü. "Bu mantık, zalim ve diktatörlerin mantığıdır." diyen Aslan, "Yeter ki eyleme katılma, uyuşturucu kullan.. Bu zihin dünyası, diktatörlerin dünyasıdır. Bunu söyleyenler rahatlar. Fakat yarın kendi çocuğunun aynı şey ile karşılaşmaması gibi bir garantisi yok” dedi.

Van‘da uyuşturucu kullanımının, Emniyet Müdürlüğü verilerine göre 15 binin üzerinde olduğunu ifade eden Aslan şöyle konuştu: "AMATEM’in verdiği sayı 20 bin. Günde 30 kişi, AMATEM’e tedavi olmak için başvuru yapıyor. Başvuru yapanlar ya aileleri tarafından ikna edilmiş, ya da kendisi bu illetten kurtulmak istiyor. Bu sayının çelişmesinin sebebi bazıları bunu gizli tutmak istiyor, bazılarının da aileleri tanındığı için gizli tutmak zorunda kalıyorlar. Uyuşturucu kullanımı daha çok kadınlar arasında yaygın. Tedavi olmak isteyenler arasında kadın sayısı çok az. Bunu genelde gizli tutuyorlar."

Van’da uyuşturucu kullanım yaşının 10’a kadar düştüğünü belirten Van Kadın Derneği (VAKAD) Gönüllü Aktivisti Zozan Özgökçe ise ”Van, uyuşturucu konusunda bitmiş durumda. Kullanım yaşının 10‘a kadar düştüğünü görüyoruz. Her yaş grubundan kişiler kullanıyor. Çok rahat bir şekilde maddeye ulaşılabiliyor." diye konuştu. Uyuşturucu ile birlikte fuhuşun da artığını belirten Özgökçe, "Bu topluma bir zehir yayılıyor. Buna engel olabilecek kişiler sessiz. Bizim bunları sert bir şekilde eleştirmemiz lazım. Biz bunu söyledik diye bize soruşturma açıldı.” açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilisim