Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit
Samsun İşitme Engellileri Meslek Lisesi’nin yatılı kısmının kapatılmasını istemeyen veliler, 2006 yılında açılan okulun kapanması durumunda çocuklarını başka bir ildeki okula göndermeme kararı aldı. Öğrencilerin barındığı yatakhanelerin şartlarının yetersiz olduğu gerekçesi ile iki yıldır yatılı öğrenci alınmayan okulun, 85 olan öğrenci sayısı 59’a düştü.

Okul Aile Birliği Başkanı Aliye Kavalcı, öğrenci sayısının az olması nedeniyle yatılı kısmın kapatılıp, öğrencilerin Çorum’a gönderilmesine tepki gösterdi. Kavalcı, devletin yeri geldiğinde yatalak bir çocuğun bile eğitimi için evlere öğretmen gönderdiğini, burada ise yaklaşık 60 öğrencinin geleceğini olumsuz yönde etkileyecek bir karar alındığını söyledi.

Yapılan bu yanlıştan dönülmesi için başta Cumhurbaşkanı olmak üzere Başbakan'a, Milli Eğitim Bakanı'na, okulun kapatılmaması için dilekçe gönderdiklerini belirten Kavalcı, “Bu okulun kapanmaması için gerekirse Ankara’da bakanlığın önünde çadır kurup mücadele etmeye hazırız.” dedi.

Yatılı olarak başka bir ile gitmek istemeyen engelli öğrencilerin Bafra, Kavak, Tekkeköy, Çarşamba gibi çevre ilçelerden her gün gidiş-geliş yapmak zorunda kaldığını dile getiren Kavalcı, okullarının yatılı kısmının kapatılmaması için veliler olarak her türlü gayreti sarf edeceklerini söyledi. Koğuş sisteminden, ikişer kişilik oda sistemine geçmek için çalışmaları başlattıklarını ifade eden Aliye Kavalcı, bunun için iki örnek oda hazırladıklarını, onay çıkması halinde koğuşların tamamen oda sistemine çevrilebileceğini sözlerine ekledi. Bu konuda, valilik başta olmak üzere ilgili kurumlarla yaptıkları görüşmelerde kendilerine destek verildiğini anlatan Kavalcı, “Koskocaman Samsun’da 85 tane öğrenciye yetecek bir bina yok mu? Bu öğrenciler yok mu sayılıyor?” diyerek çözüm bulunmamasına tepki gösterdi.

Biri kanser tedavisi gören, iki işitme engelli çocuğu olan Kavalcı, “Bizim çocuklarımızın, engellerinden dolayı uzak bir ilde yatılı kalması büyük sıkıntı. Çünkü bunlarla telefonla görüşemiyorsun, sıkıntıları var mı soramıyorsun yani hiçbir zaman anne-baba olarak rahat değilsin. Benim büyük oğlum Trabzon’da yatılı kalmıştı. Yaşadığımız sıkıntıyı bir biz bir de Allah biliyor. Biz aynı sıkıntıyı tekrar yaşamamak için Samsun’a bir yatılı okul kazandırmak istedik. Yakın ilçelerinden gelen öğrenciler için büyük bir kolaylık olmuştu.” dedi.

"SİNOP’TAN GELDİM BAŞKA YERE GİTMEK İSTEMİYORUM"

Engelli çocuğunun eğitimi için Sinop’taki aile düzenini bozarak Samsun’a taşındıklarını belirten Sibel Zelfiye ise zorla kurdukları düzenlerini bozup başka bir şehre gitmek istemediklerini kaydetti. Zelfiye, “Çocuğumuzun eğitimi için buraya geldik. Ayrı bir ilde olduğu zaman iletişim kopuyor. Konuşamıyor, diyalog kuramıyorsunuz. Şimdi çocuğum lise 2’de ve okulu kapatılmak isteniyor. Ben tekrar şehir değiştirmek istemiyorum.” şeklinde konuştu.

Firdevs Şen isimli veli de okullarının kapatılması durumunda çocuğunu başka bir ile eğitim için göndermeme kararı aldığını belirtti. Şen, engelli çocukların diğer okullara alınarak normal hayata uyum sağlamasının kolaylaştırılmak istendiğini hatırlatarak, “Uygulama iyi niyetli, ancak sonuç çok da iyi değil. Engelli öğrenciler, diğer çocukların alay konusu olduğu zaman, kendileri ile dalga geçilmesini hazmedemiyor ve okula gitmek istemiyor.” açıklamasını yaptı.


Editör: TE Bilisim