Fotoğrafta ucuz ıstakoz kuyruğundaki yerel halkı görmektesiniz Fotoğrafta ucuz ıstakoz kuyruğundaki yerel halkı görmektesiniz
Eski Yunanistan Başbakanı Venizelos, 12 Ocak 1934 günü Oslo'daki Nobel Ödül Komitesi Başkanlığına bir yazıyla başvurdu.
Yazıda özetle şöyle dedi:

"Bay Başkan! Yedi asra yakın bir süre zarfında Yakın Doğu ve Orta Avrupa'nın büyük bir kısmı kanlı mücadelelere sahne olmuştur....
Mustafa Kemal Paşa'nın muhasımlarına karşı yaptığı milli harekatın galibiyetle sonuçlanmasını müteakip 1923 yılında Türkiye Cumhuriyetinin kurulması, bu istikrarsız duruma son verdi.
 Kanlı mücadeleler nedeniyle uzun yıllar Türkiye ile düşman durumunda kalan biz Yunanlılar, Osmanlı İmparatorluğunun yerini alan bu ülkede vuku bulan bu köklü değişikliğin etkilerini duyan ilk kimseler olduk.
Anadolu faciasının hemen akabinde kendini yenileyen Türkiye'ye bir anlaşma fırsatı görerek elimizi uzattık.
O, bu uzanan eli samimiyetle kabul etti..
Ciddi anlaşmazlıklarla ayrılmış olan milletlerle samimi bir barış örneği veren bu yakınlaşmadan sadece iki ülke için olduğu kadar Yakın Doğu barışı için de yararlı sonuçlar doğmuştur.
Barışın borçlu olduğu bu kıymetli katkının sahibi kimse, Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa'dır.
Bu nedenle 1930 yılında Yunan Hükumet Başkanı sıfatıyla ben Türk-Tunan Paktı'nın imzası ile Yakın Doğu' da barışa doğru yeni bir devir başlarken, Mustafa Kemal Paşa'yı Yüksek Nobel Barış Ödülü için aday göstermekle şeref kazanırım.
Üstün saygılarımın kabülünü  rica ederim.

E.K. VENİZELOS"

Büyük insan, düşmanının bile büyüklüğünü kabul ettiği insandır.

KENAN ÖZEK

Editör: TE Bilisim