Wikileaks’ten yeni Türkiye belgeleri. Wikileaks’in yeni Türkiye belgelerinde Ecevit-Erbakan koalisyonu bile bulunuyor.

Özellikle Amerika’ya ait belgelerle dünya çapında ses getiren sızıntı sitesi Wikileaks 1.7 milyona yakın yeni belge yayınladı. Yayınlanan belgelerde en çok dikkat çeken ise Türkiye’nin de adının geçmesi. Diplomatik yazışmaların yer aldığı belgelerde 1974 yılındaki Ecevit-Erbakan koalisyonunun da geçmesi dikkatleri çekti.

Dönemin Dışişleri Bakanı Henry Kissinger’a atıfla basında ‘Kissinger Belgeleri’ diye anılan pakette diplomatik yazışmalar, istihbarat raporları, Kongre yazışmaları var. ABD'nin 1970'lerde yürüttüğü diplomatik faaliyetlere dair dokümanlar arasında, Türkiye'nin de adı geçiyor. 1974'teki Ecevit - Erbakan koalisyonuna ilişkin yorumlar ilginç.

Dönemin Ankara Büyükelçisi William Macomber, parlamentodan güvenoyu alması beklenen koalisyon için "doğal değil" yorumunu yapıyor. Macomber, "Bülent Ecevit güç koşullarda iktidara gelecek, istikrarsız parlamentoda muhalefet karşısında az bir oyla, doğal olmayan bir koalisyona başkanlık edecek" diyor. Bülent Ecevit için "hayalperest bir şairle, pragmatik bir politikacının karşımı"ifadesi göze çarparken, koalisyon ortağı Erbakan için de "fırsatçı" tanımlaması yapılıyor.

Necmettin Erbakan için ise “İşlenmemiş bir elmasın halkta uyandırdığı tuhaf ilgiyi çekerken bile en kötüsünden bir fırsatçı gibi görünüyor” ifadesi kullanılmış. Belgelerde özellikle Erbakan’ın Suudi Arabistan’a yaptığı ziyaretten yola çıkarak, Türkiye’nin Arap ülkeleriyle ilişkilerinin arttığına dikkat çekiliyor.

DEM Partili belediyenin ilk toplantısında İstiklal Marşı krizi! DEM Partili belediyenin ilk toplantısında İstiklal Marşı krizi!

Wikileaks belgelerinde Türkiye'yi içeren yazışmalar 38 binden fazla. Bunun 20 bini ise Kıbrıs sorunu üzerine.  Sitenin kurucusu Julian Assange'a göre bu belgeler, herhangi bir kurum ya da kişi tarafından sızdırılmamış, ABD'nin ulusal arşivinden toplanarak analiz edilmiş.

Editör: TE Bilisim