“Dünyada işsizlik artarken Türkiye’de azalıyor” diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e en güzel cevabı, Rize’de iş bulamadığı için kendini zincire bağlayan 34 yaşındaki işsiz Evren Genç verdi.

BAKAN ÇELİK; “DÜNYADA İŞSİZLİK ARTIYOR, TÜRKİYE’DE DÜŞÜYOR”
Kırşehir’de İş Kurumu hizmet binasının açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, konuşmasında Türkiye’nin son 10 yılda her alanda önemli mesafeler katettiğini söyledi.

Çelik, Bakanlık olarak Türkiye’de işsizliği yüzde 5′lerin altına indirmek için çalıştıklarını da belirterek, hedeflerinin 2023 olduğunu kaydetti. İşsizlikle mücadeleye değinen Çelik “Dünya işsizlikle boğuşurken, Türkiye’de her yıl 1 milyon insanına iş veriyor. Avrupa Birliği’nde 27 ülkedeki işsizlik ortalaması 10,7. Türkiye’de 9.1. İtalya’da işsizlik 11.2, İspanya’da 26, Yunanistan’da yüzde 27, Portekiz’de 16,5, ama Türkiye’de çok şükür yüzde 9.1. Bunu da çok buluyoruz, bunu aşağıya çekmek için çalışıyoruz” dedi.

ÇELİK: ‘ELEMAN BULAMIYORUZ’
İşsizliği azaltmak için meslek edindirme kursları açtıklarını, işbaşı eğitimiyle 6 ay ücretini bakanlık olarak kendilerinin ödediğini, eğer işyeri sahibi memnun olursa bunları işe aldığını belirten Çelik, kendilerinden istenilen vasıflı eleman bulamadıkları için 435 insanı işe yerleştiremediklerini söyledi.

İŞ-KUR CEVAP VERMEDİ, KENDİNİ ZİNCİRLEDİ
Bakan Çelik’in Türkiye’de işsizliğin azaldığını açıkladığı sıralarda Rize’nin Pazar ilçesinde, bir süredir iş aramasına rağmen bulamadığını belirten 34 yaşındaki Evren Genç, kendisini belediye binasının önündeki demir korkuluklara zincirledi.


Belediye önünde zincirli eylemde bulunan Evren Genç, polis ve zabıta memurlarına cezaevinden şartlı tahliye ile çıktığını, iki senedir başvuru yapmasına rağmen iş bulamadığını anlattı. İŞ-KUR’un da kendisine cevap vermediğini öne süren Genç, “İki ay sonra çocuğum olacak. Eşim hasta, ona ilaç alamadım. Bana akıl verin, ne yapayım?” diye dert yandı. Polis ve zabıtaların güçlükle ikna ettiği Evren Genç, zabıta görevlilerinin zinciri kesmesi sonrasında karakola götürüldü.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURULARI ARTTI
Bakan Çelik, işsizlik azalıyor diyor ancak rakamlar da bakanı yalanlıyor. İşsizlik ödeneğinden yararlanmak için başvuranların sayısı Ocak’ta 83 bin 628′e çıktı

İşsizlik ödeneğinden yararlanmak için İşkur’a başvuranların sayısı Ocakta 83 bin 628 oldu. Bir önceki ayda başvuranların sayısı 63 bin 212 olmuştu.

Osmanlı’nın Kürtleştirdiği  Türkler! Osmanlı’nın Kürtleştirdiği Türkler!

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yapılan açıklamaya göre, işsizlik Sigortasının uygulamaya başlandığı Mart 2002 tarihinden bugüne kadar sisteme 3 milyon 707 bin 405 kişi başvuruda bulunurken, 2 milyon 838 bin 770 kişi işsizlik ödeneği almaya hak kazandı. Başvuranlara toplamda 5 milyar 616,6 milyon TL ödemede bulunuldu.

Aynı ayda işsizlik ödeneğinden 236 bin 15 kişiye 108 milyon 944 bin 819 TL ödeme yapıldı. Ücret Garanti Fonu’ndan ise 353 kişiye toplam 929,5 bin TL ödendi.

Editör: TE Bilisim