Fotoğrafta ucuz ıstakoz kuyruğundaki yerel halkı görmektesiniz Fotoğrafta ucuz ıstakoz kuyruğundaki yerel halkı görmektesiniz
Yangına çıkış aşamasında etkin müdahalede bulunabilmek için konutlarda, işyerlerinde ve arabalarda bulundurulması gereken çalışır durumdaki yangın söndürme cihazlarının, can ve mal güvenliğinin sigortası olduğu bildirildi. Yangının çıkış anında söndürülebilmesi için önemli şartlardan bazıları söndürme cihazlarının kalitesi, içindeki kimyevi tozun niteliği, çalışır vaziyette olması ve etkin olarak kullanılması şeklinde sıralandı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ceyhun Tonguç Karakuş, kış aylarında konut, işyeri, devlet dairesi, okul, hastane, otel, sanayi tesisleri, akaryakıt istasyonları gibi yerlerde yangınların daha çok görüldüğüne, araba yangınlarında da artış olduğuna dikkat çekti. Yangının söndürülebilmesi veya en az zararla atlatılabilmesi için ilk müdahalenin önemli olduğunu vurgulayan Karakuş, yaşam alanlarında ve motorlu araçlarda mutlaka standarta uygun söndürme cihazı bulundurulması gerektiğini ifade etti. Konut ve işyerinin büyüklüğüne ve niteliğine göre 2 ile 6 kg. arası, arabalarda ise 2 kg. kimyevi tozlu yangın söndürme cihazı bulundurulmasının uygun olacağını belirterek, güvenilir bir firmadan alınmasının önemine de dikkat çekti.

BAKIM VE KONTROLLERİ İHMAL EDİLMEMELİ

Söndürme cihazlarının, çalışır durumda olduğu zaman yangınla mücadelede aktif rol oynayacağını söyleyen İtfaiye Daire Başkanı Karakuş, periyodik bakımı ve kontrolu yapılmayan cihazlarınsa işlevini kaybedeceğini vurguladı. Standart nitelikte bir cihazın, uygun şartlarda muhafaza edildiğinde iki yıl çalışır durumda kalacağını anlatan Karakuş, kullanım süresi sonunda içindeki tozun mutlaka değiştirilmesi gerektiğini hatırlattı. Vatandaşlardan, cihazlarını bakıma göndermeden önce içindeki tozu boşaltmasını isteyerek, kimyevi tozun zamanla özelliğini kaybedeceğini ifade etti. Cihazın hatalı kullanılması veya uygun olmayan şartlarda muhafaza edilmemesi halinde püskürtücü gazın boşalabileceğine de dikkat çekerek, gazı boşalınca hiçbir işe yaramayacağını vurguladı. Cihazın üzerindeki manometreden gazın boşalıp boşalmadığının kontrol edildiğini belirten Ceyhun Tonguç Karakuş, boşalan cihazların yeniden püskürtücü gaz doldurulmak üzere uzman firmaya gönderilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İtfaiye Daire Başkanı karakuş, yangın söndürme cihazının basit kullanımını ise şöyle anlattı; "Cihazı yangın yerine getirin, rüzgarı arkanıza alın. Ateşe mümkün olduğunca yaklaşın. Cihaz karbondioksit içerikliyse tüpün valfini sola doğru çevirerek açın. Cihaz K.K.T. (Kuru Kimyevi Toz) içerikliyse tetik mekanizmasını kilitleyen pimi çıkarın. Tetiğe sonuna kadar basarak, çıkan gazı veya tozu yangının doğduğu yere doğru püskürtün. Yangın, ön taraftan arkaya doğru söndürün. Yangının söndüğünden emin olmadan olay yerini terk etmeyin. Tozlu cihazları, toz bitene kadar boşaltın."

Editör: TE Bilisim