Aydınlar Ocağından Gerekli Yerlere Açık Dilekçe! Aydınlar Ocağından Gerekli Yerlere Açık Dilekçe!
Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur, ceza yasalarındaki ağır sorumlulukların, ağır tazminat davalarının gazetecilerin özgürce çalışmasını zorlaştırdığını söyledi.

        Matur, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, bu günün 1961 yılında gazetecilerin mücadelesiyle günün yönetimi tarafından gazetecilere önemli hakların sağlanması vesilesiyle 52 yıldır kutlandığını ifade etti. Gazetecilerin çalışma şartlarını iyileştiren, erken emeklilik hakkı veren düzenlemelerin aradan geçen yıllar içinde ellerinden alındığını kaydeden Matur, "Özellikle 1990’lı yıllardan itibaren gazetecilerin çalışma koşulları giderek kötüleşti. Sendikalı çalışma hakları ellerinden alınan gazeteciler, en son 2008 yılında yıpranma payı denen erken emeklilik hakkını da kaybettiler. Bugün gazeteciler sosyal güvencesi olmadan, ifade özgürlükleri kısıtlanmış bir ortamda mesleklerini icra etmeye çalışıyorlar." dedi.

        Ceza yasalarındaki ağır sorumlulukların, ağır tazminat davalarının gazetecilerin özgürce çalışmasını zorlaştırdığına vurgu yapan Matur, açıklamasını şöyle sürdürdü: "İktidar ve patron baskısı altında bunalan gazeteciler kalemlerini bırakmak zorunda kalıyor. Bunun yanında hangi suçtan tutuklandığını bilmeden cezaevlerinde yıllarca tutuklu bırakılan gazeteciler bizler için büyük üzüntü kaynağı. Böyle bir ortamda 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü bir bayram havasında kutlamak elbet mümkün değil. Ancak bizler bu özel günümüzde bizlerin yanında olan, bize buruk da olsa bayram havası yaşatmaya çalışan gazeteci dostlarına müteşekkiriz."

Editör: TE Bilisim