Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü” Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü”
Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Suudi Arabistan’ın öncülüğünde Yemen’deki Husilere yapılan operasyonlara Türkiye’nin destek vermesini olumlu buluyor. Yakış, bu desteğin Suudi Arabistan’la olan ayrılıkları bitirebileceğini söylüyor. Yakış, hükümetle Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki gerginliği de demokrasi açısından olumlu buluyor.

Turkish Review dergisinin programına katılan eski bakanlardan Yaşar Yakış, Yemen’e yapılan operasyonu değerlendirdi. Yakış, “Uluslararası meşruiyet açısından bir eksiklik var. Türkiye, Libya’ya saldırıldığı zaman NATO’nun orada ne işi var dedi? Kaldı ki Libya’da uluslararası meşruiyet oluşmuştu. Uluslararası meşruiyet dediğimiz şey, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararıdır. Libya halkını Kaddafi’den korumak için uluslararası camianın koruma sorumluluğu düşüncesinden hareket ediliyordu. Şimdi Yemen’de de Suudi Arabistan, Yemen halkını Husilerden korumak için harekete geçiyor ve bunun için de uluslararası meşruiyeti yok. Böyle bir eksik taraf var ama bu ilk defa olmuyor.” diye konuştu.

Türkiye’nin Yemen operasyonunu desteklemesini olumlu karşılayan Yakış, şöyle devam etti: “İnşallah Suudi Arabistan’la bazı yerlerde ayrı teknelerde yer alıyorduk. Mısır’da olduğu gibi. Onun da giderilmesi için bir dayanak teşkil eder diye ümitleniyorum. İnşallah böyle bir şey olur. Suudi Arabistan’ın harekete geçmesini meşru saymak lazım. Çünkü kendi ülkesine bir tehdit görüyor. Türkiye’nin Yemen’de herhangi bir ulusal çıkarına yönelmiş bir tehlike yok. Onun için politikasını benimserken ve şekillendirirken ona da dikkat etmesi lazım. Türkiye Ortadoğu’yu bir çok batı ülkesinden çok daha az tanıyan bir ülkedir. Yemen’deki dengeleri, oradaki iç dinamikleri falan doğru dürüst değerlendirmekte zorlanabilir. Oradaki politikalara fazla bulaştığın zaman hata yapma ihtimali de vardır. Ondan kaçınmak lazım.”

Son zamanlarda hükümetle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki gerilimi demokrasi açısından olumlu bulduğunu belirten Yakış, “Türkiye’nin, Stalin zamanındaki komünist partideki gibi, baştaki ne söylerse öbürleri alkış ya da elini kaldırmak suretiyle onu onaylayan bir dönemi aşmış olduğu ve her düşünen insan gibi hükümetin cumhurbaşkanıyla farklı düşüncede olmasını doğal karşılıyorum. Hatta demokrasimizin bu noktaya gelmiş olmasından ötürü de memnunluk duyuyorum. Bunu büyük bir çatlama emaresi olarak görmüyorum. Onların farklı düşüncelerde olması doğrudur.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim