Özgür Özel’in ziyareti ve düşündürdükleri! Özgür Özel’in ziyareti ve düşündürdükleri!
27 Eylül'de başlayan ve dün imzalanan anlaşma ile sona eren Azerbaycan-Ermenistan savaşının anlaşma metnine tepkiler var.Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan tarafından imzalanan ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından duyurulan anlaşma metni Azerbaycan'da sevinçle karşılanmış ve halk sokaklarda kutlamalar yapmıştı. Her ne kadar Azerbaycan'da bir zafer olarak kutlansa da anlaşma metninin maddeleri iyice gözden geçirilince dikkat çeken ayrıntılar ortaya çıkıyor.İşte bu ayrıntıları inceleyen ve itirazını bildiren Azerbaycan Milli Elmler Akademiyası üyesi ( Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi Üyesi) Yasemen Qaragoyunlu anlaşma ile ilgili detayları yazdı.

Karakoyunlu "Rus ordusunun barışı koruma kisvesi altında Azerbaycan'a girmesi Azerbaycan'a ihanettir. Bu ihaneti imzalayan lideri ve hükümeti destekleyemem. Tekrar savaşmaya devam et diyorum." ifadelerini kullanarak, Rus ordusunun Karabağ'a girmesine sert tepki gösterdi.3. Karabağ savaşının sonucunu *"Aslında Karabağ'ı Ermenilerden aldık Ruslara verdik" * diye açıklayan Karakoyunlu anlaşmayı 13 madde ile eleştirerek yapılan hataları sıraladı. 

İşte Yasemin Karakoyunlu'nun yazısı:3. Karabağ savaşında kazanan Rusya, kaybeden Türkiye oluyor (öyle mi?).Rus ordusunun barışı koruma kisvesi altında Azerbaycan'a girmesi Azerbaycan'a ihanettir. Bu ihaneti imzalayan lideri ve hükümeti destekleyemem. Tekrar savaşmaya devam et diyorum.

1. Zafer yoktur. Rusya'nın çıkarları ve Rusya'nın çıkarları için savaşın sonu var. Hiçbir şey değişmedi. Aslında "Karabağ'ı Ermenilerden aldık ve Ruslara geri verdik" gibiydi.

2. Karabağ sorunu Rusya tarafından yaratıldı. Rusya'nın anlaşmaya üçüncü taraf olarak katılımı kabul edilemez. Türkiye'nin anlaşmaya katılmaması ve dört taraf arasında anlaşmaya varamaması, Azerbaycan ve Türkiye'nin büyük bir yenilgisi ve hatasıdır.

3. Rus barışı koruma ordusunu boykot ediyorum. Rusya Karabağ'da olduğu sürece Karabağ işgalden kurtarılamadı. Rusya bölgedeki Ermenileri yeniden güçlendirecek. Kafkasya'da Ermeniler için halihazırda bir devlet kurmuş olan Rusya. Rusya Karabağ'ı da işgal etti. Rusya'nın üç Karabağ savaşındaki sessizliği Ermenistan ve Paşkina'yı cezalandırmaktı. Rusya'nın emriyle Rusya tarafından yürütülen bir vatanseverlik savaşı yürütüyorduk.Peştunları devirmek için verilen savaş mantıklıydı. Ancak Rusya son kişiye kadar Ermenilerin Karabağ'ı terk etmesine izin vermedi. Nitekim Hankendi, Laçin koridoruyla birlikte Rusya'nın himayesinde Ermenilere verildi. Bu anlaşma ile Rusya yeniden Azerbaycan'a girdi ve 1988'den itibaren bizim bağımsızlık mücadelemizin sonuçlarını sorgulama şansı buldu. Rus ordusunun barışı koruma kisvesi altında Azerbaycan'a (Karabağ) girmesi, Azerbaycan'ın devlet bağımsızlığını tehdit ediyor. Bu anlaşmaya göre, eğer Rus ordusu Karabağ'a barışı koruma adı altında girerse, o zaman Türk ordusu ve Türk askeri üslerinin Azerbaycan, Nahçıvan'da olması gerekiyor. Azerbaycan ile Türkiye arasında bir konfederasyon birliği kurulmalıdır.

4. Savaşın amacı ve özü tam olarak ifade edilmemiştir. Zangazur'u alıp Nahçıvan'la birleşmeden savaşı durdurmak kabul edilemez.

5. Ermeniler Karabağ-Hankendi'de yaşıyorlarsa ve Rus barışı koruma görevlileri tarafından korunuyorlarsa, Ermeni vatandaşı Türkler de Ermenistan'a dönmeli ve Türk barış güçleri de Ermenistan'daki Türkleri korumalıdır. Anlaşmada belirtilmediği için bu savaşın bitmediğini düşünüyorum. Bu anlaşma Nahçıvan'ı Azerbaycan'a bağlayan koridoru net olarak belirtmiyor ve Rusya'nın bu koridoru tanımlaması kabul edilemez. Rusya bu koridoru her an açabilir veya kapatabilir. Türkiye'nin Nahçıvan'dan Türkistan, İran ve Azerbaycan'a geçişi olan bu koridor Rus barış güçleri tarafından kontrol ediliyor, yani Türkiye ve Turan Boğazı Rusya'nın elinde. Türkiye maalesef bu konuda başarısız oldu. Bu, Turan'ın geleceğinin hala Rusya'nın elinde olduğu anlamına geliyor.


6. Rusya her iki tarafla da savaştı ve sonunda dediğini yaptı. Rus barış güçleri Karabağ'a girdi. Bu, Kazan belgesinin ve Lavrov ilkesinin gerçekleşmesinden başka bir şey değildir.

7. Karabağ sorunu kısmen çözüldü ama Türk-Ermeni sorunu, Azerbaycan-Ermenistan sorunu çözülemedi, bitmedi.

8. Toprağım ve köyüm Ermenistan'da kaldığı sürece bu savaş bitmeyecek.

9. Kafkasya'da Ermeni devletinin varlığına asla izin verilmemelidir. Bu topraklar Azerbaycan topraklarıdır ve Ermenilerden arındırılmalıdır.

10. Geçici ateşkes imzalandı. Savaş bitmedi. Ermeni vatandaşı olan Türkler, savaşı Ermenistan içinde yürütmelidir.


11. Sorun tamamen çözülmedi. Böyle bir anlaşmayı asla kabul etmeyeceğim. Savaş devam edecek. Bu savaşın adı Reconquista (temizlik hareketi) olacak. Ermeniler Kafkasya'dan temizlenmeli.

12. Türkiye benim tacım. Ancak Türkiye'nin Ermenistan politikası ve Ermeni sorununun çözümü her zaman yanlış olmuştur. Ne Erivan'ın Ermenilere teslim olmasını yasallaştıran 1918 Batum Antlaşması, ne Türkiye'nin Ermeni devletini tanıması, ne Zangazur sorununu çözememesi, ne de 3. Karabağ savaşında imzalanan üçlü anlaşmada dördüncü taraf olamaması tarihsel olarak yanlıştır.
Sana yakıştıramadım Türkiye, Sana yakıştıramadım Erdoğan

13. Savaşa devam   

*Kaynak: Yasemin Karakoyunlu: "Karabağ'ı Ermenilerden aldık Ruslara verdik" *

Editör: TE Bilisim