İskeçe Festivali'ne Türkiye'den giderek katılanlar ne eğlenmiştir ama!!! İskeçe Festivali'ne Türkiye'den giderek katılanlar ne eğlenmiştir ama!!!
 

Yaşamın bireysel planlanmış egzersiz programının olması gerektiği konusunda Fizyoterapistler uyarıyor. 

Yapılan çalışmalar, yaşamın her döneminde egzersizin uzmanlar tarafından doğru planlandığı ve kişilerce belirli aralıklarla düzenli yapıldığında, kullanılan ilaçlardan daha etkin bir tedavi seçeneği olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, yaşlıların kendi başlarına ya da yakınlarından alacakları destekle yaptıkları birkaç basit egzersizin,  pek çok sağlık sorununun tedavisine olumlu destek olacağını ifade ediyor

Türkiye Fizyoterapistler Derneği üyesi, Uzman Fizyoterapist Ali KILIÇ   ’’ Yaşamın her döneminde faydalı olduğu bilinen egzersiz, yaşlılıkta daha da önemli hale geliyor. Her yaşlının mutlaka egzersiz reçetesi olması gerekiyor, bu reçete yaşlılar için ilaç reçetesi kadar önemlidir, Yaşlılığa İlaç gibiyiz!’ diyerek konunun ne kadar önemli ve gerekli olduğunu söylüyor.

Yaş 70, iş bitmemiş…

Hepimizin bildiği bu söz artık eskide kalmışa benziyor. Peki,yaşlı nüfus denildiğinde kronolojik rakamlarla nasıl açıklanıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)  yaş dilimleri yeniden güncelledi. Buna göre 66-79 yaş arasını artık ‘’Orta Yaş’’ olarak, 80-99 yaş arasını da ‘’ Yaşlı ‘’ olarak tanımlanıyor. Durum böyleyken herkesin bildiklerini değiştirmesi, geleceğe yönelik planlarını yeniden gözden geçirmesi gerekiyor. ‘’Ben yaşlıyım’’ kelimesini söylemeden önce tekrar düşünmek önemli.

Ülkemizin nüfusunun da tüm dünyada olduğu gibi giderek yaşlandığını son yıllarda pek çok yerde okuyor ve duyuyoruz. Etrafımıza baktığımız da bunu görmek artık çok kolay. Çoğumuzun aile büyükleri 90 yaşı geçiyor.  Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre ülkemizde son 5 yılda yaşlı nüfus sayısı %17,1 arttığı görülüyor. Çoğu uzmanın gelecek yıllarda yaşlı nüfusa yönelik yaptığı tahminler gerçekten şaşırtıcı. Üreten nüfus azalırken, üretmeden harcayan bir nüfus her geçen gün artıyor.  Bu konu ile ilgili hükümetin yaşlanan nüfusunun ihtiyaçlarına yönelik sağlık ve sosyal hizmet politikalarına daha fazla yatırım yapması ve yaşlılıkla ilgili çalışan kişilerde istihdamı artırması gerekiyor. Hükümet politikalarına ek olarak sivil toplum kuruluşlarına da iş düşüyor. Uzman Fizyoterapist Ali KILIÇ, ‘’Türkiye Fizyoterapistler Derneği olarak 50. Yılımızı kutlarken, 50 yıldır olduğu gibi şimdiden sonrada yaşlanan nüfusu hareketlendirmeye hazırız. Mesleki bir dernek olarak üzerimize düşeni yapmak için biz buradayız.’ açıklamasını yaptı.

Egzersiz Yaparak Sağlıklı Yaşlanın…

Egzersizin kas kuvveti, dayanıklılık ve esneklikkilo kontrolü, kalp damar ve solunum sistemi gibi hayati fonksiyonların düzenlenmesinde, tansiyon, kolesterol ve şeker düzeylerinin düzenlenmesinde etkili olduğu biliniyor. Ayrıca egzersizin kişilerin kendine güvenini artırmada etkili olduğu ve depresyon, anksiyete gibi psikolojik sorunlarla baş edebilmede yardımcı olduğunu bilimsel çalışmalar göstermektedir.

Yaşlılar için hazırlanan egzersiz reçetelerinde daha dikkatli davranılması ve mutlaka deneyimli ya da uzman Fizyoterapistler tarafından hazırlanması gerekiyor. Yaşlının sağlık sorunlarının çok iyi dinlenmesi, sağlık sorunları ile ilgili hekimle işbirliği içinde olunması önem arz ediyor. Kişiye özel olması, kişinin şikâyetlerine, ihtiyaçlarına, sağlık durumuna, yaşlanmaya bağlı olarak ileride karşılaşabileceği sorunların erken dönemde önlenmesine yönelik hazırlanması gerekiyor. İlaç kullanımında olduğu gibi, başkasına verilen egzersizin kendisi için uygun olup olmadığını bir uzmana danışmadanyapılmaması, nasıl ilaç dozu hastalığa ve kişiye göre ayarlanıyorsa, egzersizin dozunun da kişiye ve sağlık durumuna uygun ayarlanması gerekiyor. Etraftan duyulan ya da görülen egzersizler, bilinçsizce yapıldığında kalıcı sakatlıklara neden olabileceği konusunda uzmanlar uyarıyor.

Yaşlılara önerilen egzersiz reçetesinin içeriğinin nasıl olması gerektiğini Türkiye Fizyoterapistler Derneği Üyesi Uzman Fizyoterapist Ali KILIÇ şu şekilde açıklıyor, 

’’Yaşlılarda aşırı yorgunluğa neden olabilecek egzersizlerden uzak durulmalı. Daha çok postür, esneklik ve dengeye yönelik egzersizler içermeli.. Yaşlılarda zamanla omurgada bozulmalar, eklemlerde kireçlenmeler görülüyor. O nedenle egzersiz programlarına postür ile ilgili hareketler mutlakaeklenmeli. Özellikle ileri yaşlılarda solunum ve yutmaya yönelik egzersizler reçetelerine dâhil edilmelidir. Yürüyebilen yaşlıların yürüme yeteneğinin korunması çok önemlidirKendi başlarına yürüyemeyen destekle yürüyebilen yaşlılar yine yardımla da olsa yürütülmelidir. Yürüme yeteneğini kaybetmiş, yatağa bağımlı, tekerlekli sandalye ile yaşantısına devam eden yaşlılara yakınları tarafından, basit egzersizler mutlaka yaptırılmalıdır. Yaşlıları ne kadar hareketli tutmayı başarabilirseniz onun için o kadar iyilik yapmış olursunuz. Son olarak yaşlılara verilen egzersiz reçetelerinin hazırlandıktan sonra mutlaka takip edilmesi önemli. Yaşlının egzersizleri doğru yaptığından emin olunmalıdır. Yatağa bağımlı yaşlıların yakınlarına yaptıracakları egzersizler çok iyi öğretilmeli, belirli aralıklarla yaşlının kontrole çağrılması, yaşlının şikâyetleri ya da yakınlarının taleplerine göre düzenlenmesi gereklidir. Egzersizi alışkanlık haline getirip yaşama yaymak kişilerin yaşamlarında özgür olmalarını sağlıyor. ‘’

Yaşlınızın yaşam süresini ve kalitesini artırmak için Fizyoterapistinize Danışın!..

Türkiye Fizyoterapistler Derneği

Mithatpaşa Cad. 71/13 Kızılay-Ankara

Phone: (0312) 433 51 71 Fax: (0312) 433 51 71 Mobile: (0507) 251 91 43 http://www.fizyoterapistler.org

Editör: TE Bilisim