En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz
Her yaş döneminde beslenmeyi yeniden gözden geçirmemiz, ihtiyaçlarımıza göre uzmanlardan destek alarak planlama yapmamız gerekiyor. Bu dönemlerden en önemlileri arasında da yaşlılık geliyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu Öztürk, yaş ilerledikçe metabolizma hızında azalma, tat alma duyusunda değişim, yağsız doku kitlesinde azalma gibi birçok fizyolojik ve metabolik değişikliklerin oluştuğunu, beslenme düzeninin de buna uygun şekilde ayarlanması gerektiğini söyledi. Öztürk, yaşlılıkta önem taşıyan başlıca 5 vitamini ‘B12 vitamini, kalsiyum ve fosfor, Omega-3 yağ asitleri, çinko ve D vitamini’ şeklinde ifade etti.

Öztürk, yaşlılıkta önemli rol oynayan vitaminler konusunda şu bilgileri verdi:
"B 12 vitamini: Kalp-damar sağlığının korunması, kan hücrelerinin yapımı, zihinsel fonksiyonların sürdürülmesi, karaciğer hastalıklarından korunma ve sinir sistemi fonksiyonlarının sürdürülmesinde önemlidir. Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, balık, yumurta B12 vitamininin yer aldığı besinlerdir.

Kalsiyum ve fosfor: Kemik ve diş sağlığının korunması, kemik erimesinin önlenmesi, kasların güçlenmesi, sinir sisteminin çalışması için önemlidir. Kalsiyum ve fosfor, süt ve süt ürünleri, badem, fındık, soya fasulyesi, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, tarhana, pekmez, tahin, kılçığı ile yenilebilen balıklar, kalsiyumla zenginleştirilmiş besinlerde bulunmaktadır.

Omega-3 yağ asitleri: Kalp-damar sağlığının korunmasında, şişmanlıktan korunmada, eklem iltihaplanmalarından korunmada önemlidir. Bulunduğu kaynaklar arasında, balık, balık yağı, su ürünleri, kolza, keten tohumu yağı, yeşil yapraklı sebzeler geliyor.

Çinko: Bağışıklık sisteminin güçlenmesi, hastalıklara karşı direnç geliştirilmesi, unutkanlık ve bunamadan korunmada önemlidir. Yağsız kırmızı et, karaciğer, süt, peynir, yumurta, deniz ürünleri, fındık, ceviz, muz, tam tahıllar, kuru baklagiller çinko bakımından zengin besinlerdir.

D Vitamini: Eksikliğinde birçok eklem problemleri de beraberinde gelmektedir. İleri yaşlarda kan düzeyinizdeki D vitamini kontrol edilmelidir. Güneş ışığı, balık, yumurta, sıvıyağlar, yeşil sebzeler kaynakları olarak sayılabilir.

"ALKOL TÜKETİLMEMELİ"

Yaşlanmayla beraber vücutta bazı değişiklikler olduğunu belirten Öztürk, yaşlı insanların diyetlerini düzenlerken dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı: "Öğün sayısı artırılırken, öğünlerde yenen miktar azaltılmalıdır. Böbrek yükünü azaltmak için sıvı miktarı artırılıp, tuz miktarı azaltılmalıdır. Alkol, kemik oluşum hücrelerini harap edip, kalsiyum emilimini bozduğundan dolayı tüketilmemelidir. Lahanalar, marul, kıvırcık, turp, şalgam gibi gıdalar ile beslenmede çeşitlilik sağlanmalıdır. Fiziksel aktivite kemik kaybını önlediğinden dolayı, düzenli olarak aktivitede bulunulmalıdır. Vücuda yeterli miktarda su ve sıvı alınmalıdır. Aşırı çay, kahve, gazlı içeceklerden, aşırı miktarda acıdan ve baharattan uzak durulmalıdır. Haftada 2 defa balık tüketilmeli. Kemik sağlığı açısından son derece önemli olan D vitaminini sağlamak adına, güneş ışınlarından uygun şekilde ve düzenli olarak yararlanılmalıdır."

Editör: TE Bilisim