YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı
Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda başlandı. Komisyon toplantısında konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, tasarı hakkında bilgi verdi.

Maliye Bakanı Ağbal, tasarının Türkiye'deki yatırımların, istihdamın ve üretimin artırılması; yatırım ve işlem maliyetlerinin ise azaltılması amacı taşıdığını belirtti. Ağbal, tasarıyla araştırma geliştirme faaliyetlerinin geliştirilmesi, finans kurumları arasındaki farklılıkların kaldırılması ve uyum maliyetlerinin azaltılmasının öngörüldüğünü kaydetti. Varlık barışı uygulamasının daha sade, uygulanabilir, güvenceli ve teşvik edici şekilde yeniden düzenlendiğini belirten Ağbal, düzenleme hakkında şöyle konuştu:

"Mutlak bir hukuki koruma yok. Kişi parasını getirmiş. Başka gerekçe, delil yoksa sadece bu para için soruşturma açılamaz. Farklı kaynaktan, farklı nedenlerle diğer delillere göre soruşturma açılacaksa açılacak. Sadece para beyan etmiş olması nedeniyle dava açılamaz diyor. Bu yasa düzenlemesini başka noktalara çekip, kişiler için mutlak bir koruma, geçmişte ödenmeyen bir vergi borcunun ödenmekten kurtulması gibi bir durum asla mümkün değil."

Maliye Bakanı Ağbal, suç ekonomisi, kara para ve terörün finansmanıyla ilgili mücadele konusunda bugüne kadar yürüttükleri kararlı mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

TASARI NELER GETİRİYOR

Tasarıya göre, yurt dışındaki varlıklarını 31 Aralık 2016'ya kadar Türkiye'ye getiren gerçek kişi ya da şirketler vergiden muaf tutulacak. Sadece bu beyan nedeniyle kişi ya da kurumlar hakkında araştırma, inceleme, soruşturma, kovuşturma yapılmayacak, idari para cezası uygulanmayacak. Yıl sonuna kadar yurt dışındaki alacağı ya da taşınmazına ilişkin bildirimde bulunanlar, 1 yıllık dönemde bunun karşılığını Türkiye'ye getirirse aynı düzenlemeden yararlanabilecek.

Tasarıyla yatırım ortamının iyileştirilmesi ve işlem maliyetlerinin azaltılması için bazı vergi kanunlarında da düzenleme yapılıyor. Yatırımlarda damga vergisi ve harçlar başta olmak üzere işlem maliyetlerinin azaltılması öngörülüyor. Tasarıyla şirket kuruluş işlemlerinde ortaya çıkan bürokratik işlemler ve maliyetlerin azaltılarak şirket kuruluşlarının daha kısa sürede ve daha az maliyetle tamamlanması hedefleniyor. Düzenlemeyle karşılıksız çeke adli para cezası yaptırımı da geliyor.
Cihan

Editör: TE Bilisim