Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına
Tokat’a 26 kilometre mesafede bulunan Ballıca Mağaraları, bugünlerde ziyaretçi akınına uğruyor. Büyüleyici görselliğinin yanı sıra gizemiyle de yerli ve yabancı turistleri çeken mağaranın iç sıcaklığı her mevsim 18-20 derece arasında. Dışarıda 38 dereceye varan sıcaklık yaşanırken, serin mağara insanları kendine çekiyor. Ayrıca gün battıktan sonra mağaradaki 2 milyon cüce yarasanın dışarı çıkışları da ayrı bir seyir sevki sunuyor.

Ballıca Mağarası, Tokat’ın Pazar ilçenin Ballıca köyünde bulunuyor. 94 metre yüksekliğindeki mağaranın şu an ziyarete açık olan bölümü 680 metre uzunluğunda. 20 kilometrelik galeriler zincirinin ise haritalandırılma çalışmaları sürüyor. Mağarayı geçen yıl 80 bin kişi gezmiş. Dünyadaki birçok farklı mağaranın oluşum özelliklerinin tamamını barındıran mağaraya gelen ziyaretçiler 8 ayrı salonu gezebiliyor. Buralarda sarkıt, dikit, sütun, blok ve havuzlar ile yaprak ve perde şeklindeki oluşumlar, heyecan verici bir görüntü oluşturuyor. Ayrıca ışık tutulunca parlayan ender bulunan soğan sarkıtları mağaranın önemini artırıyor.

Turizmciler, Ballıca’yı ‘dünya mağaralarının kalbi’ olarak nitelendiriyor. Eylül ayı sonuna kadar ziyaretçi yoğunluğu devam eden mağaranın hemen yanında bir kafe ve restoran bulunuyor. Ziyaretçiler, Tokat'tan Ballıca Mağarası'na toplu taşıma aracı gitmemesine tepki gösteriyor.

Editör: TE Bilisim