MHP'li Başkan Sayıştay'ı Göreve Çağırdı: AK Partili Belediye Toplu Konut Parasıyla Bitcoin Almış! MHP'li Başkan Sayıştay'ı Göreve Çağırdı: AK Partili Belediye Toplu Konut Parasıyla Bitcoin Almış!
Yeşilay Ankara Şubesi, sigaranın kapalı alanlarda içilmemesini sağlayan 4207 sayılı kanunun mimarı, eski Tokat milletvekili, Dr. Ahmet Feyzi İnceöz'ü ziyaret etti.

    Yeşilay Ankara Şube Başkanlığı Gençlik Kulübü Başkanı Av. Hasan Çiftci, Dr. İnceöz ile yaptığı görüşmede, kanunun ilk kez ne zaman hazırlandığını, nasıl bir tepki aldığını, kanun çıktıktan sonraki gelişmelerde neler yaşandığı gibi soruların cevabını aradı.

    1991 yılında milletvekili seçildikten sonra, eski görevi gereği sağlıklı ilgili kanunların yenilenmesi üzerinde çalışırken, yeni bir şey üretmenin yollarını aramaya başladığını belirten Ahmet Feyzi İnceöz, sigaranın neden olduğu hastalıklarla sık sık karşılaştığını ifade etti.

    Sigaranın kapalı alanlarda yasaklanması konusunda bir kanun teklifi hazırladığını anlatan İnceöz, "Ben daha önce Sayın Bülent Akarcalı'nın Sağlık Bakanlığı döneminde hazırlanıp kanunlaştırılan ve Cumhurbaşkanı'na kadar gelen bu kanunun veto edildiğini üzüntüyle öğrenmiştim. O kanunu, Kanunlar Dairesi’nden temin edip veto gerekçelerini de hukukçu arkadaşlarımla birlikte ele alıp yeniden dizayn ettim ve günümüz şartlarına uyarlayarak kanunu yeni baştan yazdım. Kanunun adı; Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü idi. CHP'li, DYP'li, DEP'li, RP'li ve bağımsız 40 milletvekili ile birlikte kanun teklifi verdik." dedi.

    “TEHDİTLERE HEDEF OLDUK”

    İnceöz, kanundan haberdar olan tütün tröstüne ve endirekt tehditlere hedef olmalarına rağmen, sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle, kanunu ancak 1996 yılında çıkardıklarını ifade etti.

    "Daha sonra bayrağı, bugünkü hükümete devrettik. Aynı zamanda iyi bir kalp cerrahı olan Trabzon milletvekili Cevdet Erdöl, sigara konusunda bizlere çok yardımcı olmuştur." diyen İnceöz, 4207 sayılı kanunun kapsamını, daha sonra 5727 sayılı kanunla genişletildiğini ifade etti.
İnceöz, "Sigara, Türkiye'nin bir numaralı sorunudur. Dünya'da, yılda 4 milyon, ülkemizde 118 bin kişi, bu nedenle hayatını kaybediyor. Biz hala ısınıyoruz ve yatağımızda rahat yatıyoruz" diyerek, önlemlerin daha da sıklaştırılmasının gereğini vurguladı.

    Gençlik Kulübü Başkanı Av. Hasan Çiftci ise milletvekillerine çok şey borçlu olduklarını belirterek, “Bu kanun o yıllarda ele alınmasaydı, bugün sigaraya bağlı ölümler daha fazla olacaktı. Bu nedenle, bu ziyaretim hem bir hatırlanma hem de bir teşekkürdür. Bu kanunların hazırlanmasında emeği geçenlere, Yeşilay olarak çok teşekkür ederiz." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim