Ey Gümüşhane siyasetçileri! Ey Gümüşhane bürokratları! Ey Kürtün halkı! Ey Gümüşhane siyasetçileri! Ey Gümüşhane bürokratları! Ey Kürtün halkı!
Hatay'ın Erzin ilçesinde yılın ilk narenciye ürünü 'early' cinsi mandalina, dalında 1 TL'ye satıldı. En erken yetişen narenciye çeşidi olarak bilinen ve hasadına başlanan early cinsi mandalina, rehası, sulu olması ve içinin kırmızı rengiyle dikkat çekiyor.

Türkiye narenciye üretiminin yüzde 20'sini karşılayan ve bölgede narenciyenin başkenti diye bilinen ilçede, yılın ilk narenciye hasadı başladı. Ekim ve kasım aylarında yetişen mandalina cinsine okitsudan sonra daha erkenci bir cins eklendi. Hürriyet Mahallesi'nde bulunan çiftçi Abbas Demir'e ait narenciye bahçesinde yapılan hasatta, işçiler yılın ilk ürününü dalından kesti. Sabah erken saatlerde başlayan kesimde özenle toplanan mandalinalar, kasalara yerleştirilerek kamyona yüklendi.

Erkenci ürünlerin çiftçilere para kazandırdığına dikkat çeken narenciye üreticisi Abbas Demir, "Ben 25 yıllık çiftçiyim. Bu cinsi bir firmadan duydum. Üç yıl önce bölgede ilk defa ben ektim. Aşısını kendimiz yaptırdık. Meyvenin kabuğu çok düzgün, rehası bol. 3 yaşındaki bir ağaç 20 kilo veriyor. Bu yaştaki başka çeşit ürün dahi vermez. Okitsu 4 yaşında. Satsuma 5 yaşında ama benim ektiğim early cinsi mandalina geçense de ürün vermişti. Bu cinsin önü açık. Ben ektikten sonra ilçede bu meyveye karşı büyük bir ilgi oldu. Bu cinse büyük talep var.’’ dedi.

Mandalinanın büyüklüğü, rehası ve sulu olması nedeniyle dalında 1 TL'den satıldığına değinen Demir, "Dalında 1 TL'ye talep buldu. Ürünün boylu olması, 5 santimden aşağı olmaması ürünün artısı. Bu mevsimde bu boyda mandalina cinsi bulmak mümkün değil. İnşallah bundan sonra böyle devam edecek. Kesim 1 Eylül itibariyle kesilebilir. İçi kırmızı, suyu güzel, bol tatlı bir meyve. Ben ürünümü tanınmış bir marketler zincirine sattım. Firma yetkilileri bahçemi defalarca gezdi. Ürünü çok beğendiler. Çiftçi arkadaşlara tavsiye ederim.’’ifadelerini kullandı.


Editör: TE Bilisim