YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı
Kars'ın Selim ilçesinde 2014'te Bakü - Tiflis - Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Şirketi'nin verdiği destekle, kurduğu serada süs bitkileri yetiştirmeye başlayan Ayşegül Yücel, geçtiğimiz yıl 40 bin adet olan üretimini, bu yıl 170 bine çıkardı.

Ayşegül Yücel evinin bahçesinde kurduğu seranın bu yılki ilk hasadı, proje koordinatörü Erzurum Atatürk Üniversitesi’nden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mükerrem Kaya, Kars Kafkas Üniversitesinden Projenin Kars sorumlusu Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Sadık Yayla ve yetkililer yerinde inceledi.

Bireysel girişimci Yücel, bu yıl ikincisini gerçekleştirdiği hasat nedeniyle son derece mutlu olduğunu dile getirerek geçtiğimiz yıl 40 bin olan süs bitkisi üretimini bu yıl 170 bine çıkardığını söyledi. BTC Projesi kapsamında evinin bahçesinde kurduğu serada 35 türden süs bitkisi ürettiğini ifade eden Yücel, "Geçtiğimiz yıl BTC'nin projesi kapsamında 40 bin çiçek yetiştirdik. Bu yılda 35 tür çiçek ile bu sayıyı 170 bine çıkardık. Erzurum Atatürk Üniversitesi ve Kafkas Üniversitemizden değerli hocalarımızın destekleriyle seramızı bu hale getirdik. Zinya, yıldız, kadife, petunya, Çin kadifesi ve sarı kadife diye adlandırılan toplam 35 çeşit süs çiçeği üretiyoruz. Bu süs bitkilerini kamu kurumlarına pazarlamaktayız. Bildiğiniz gibi Kars yılın yarısını kar altında geçirmesine rağmen Selim'de serada çiçek yetiştirmek komşularımıza da ilginç geliyor ve merakla bakmalarına rağmen alıştılar. Tabi önemli bir ilgi uyandırdı. Komşularımız sık sık seramızı ziyaret ederek meraklarını gideriyor." diye konuştu.

Seranın ilk hasatını yerinde inceleyen projenin koordinatörü Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mükerrem Kaya ise "Yakında bölge bu çiçeklerle donatılacak. Böylece Kars'ta ilk kez süs bitkileri yetiştiriciliği yapılıyor olması son derece önemlidir. Özellikle kadın girişimcilerin sayısının artmasını istiyoruz. Ülkemizin kalkınması açısından da bu türden projeleri önemsiyoruz" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim