İzmit Belediyesi’nden Türk kültürüne manidar bir hizmet! İzmit Belediyesi’nden Türk kültürüne manidar bir hizmet!
Trabzon Valisi Recep Kızılcık, dünya un ihracatında lider konumda olan Türkiye’de, bir yılda israf edilen ekmeğin bedelinin, un ihracatından elde edilen gelirle aynı düzeyde olduğunu belirtti.

Türkiye'de ekmek israfını önlemek, toplumsal bir duyarlılık oluşturmak amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca başlatılan ‘Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’ Trabzon’da da başlatıldı. Kampanyanın kamuoyuna duyurulması amacıyla Pazarkapı Mahallesi'nde bir fırında gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Vali Recep Kızılcık, dünyanın bir çok yerinde insanlar açlık ve kuraklıkla mücadele ederken, gelişmiş ülkelerde yapılan ekmek israfının içler acısı durumda olduğuna dikkat çekti.

Dünyada, yılda ortalama 870 milyon insanın yetersiz beslendiği, bunların 10 milyonunun da hayatını kaybettiğine vurgu yapan Kızılcık, yılık 1 milyar 300 bin ton gıdanın ise israf edildiğine değindi. İsraf edilen miktarın, dünya buğday üretiminin 3’te birine tekabül ettiğini ifade eden Vali Kızılcık, “Dünyadaki ekmek israfının 4’te biri önlendiği taktirde yetersiz beslenen 870 milyon insanın gıda ihtiyacı karşılanabilecektir. Bu miktar da yaklaşık 953 milyon olan Afrika nüfusu kadardır. Bazı ülkelerde aşırı beslenmeden dolayı obez hastalar çoğalırken, bazı ülkelerde ise bir ekmek dahi bulamayan insanlar açlıktan ölüyor.” dedi.

Vali Kızılcık, Türkiye’deki yılık ekmek israfından doğan ekonomik kaybın da 1 milyar 546 milyon lira olduğunun altını çizdi. Türkiye’de günlük yaklaşık 101 milyon, yılda ise 37 milyar adet ekmek üretildiğini dile getiren Kızılcık, günde yaklaşık 6 milyon ekmeğin çöpe atıldığına dikkat çekti. Dünya un ihracatında lider konumda olan Türkiye’de, bir yılda israf edilen ekmeğin bedelinin, un ihracatından elde edilen gelirle aynı düzeyde olduğunu belirten Kızılcık, şöyle devam etti: “Ülkemizde bir günde israf edilen 6 milyon ekmek, 4,7 milyon kişinin bir günlük ekmek ihtiyacını karşılamaktadır. Bu israfın yıllık ekonomik boyutu ise 1 milyar 546 milyon lira etmektedir. Bu para ile 161 bin 708 kişiye asgari ücret ödenebilir, hatta 100 yataklı 80 hastane, 16 derslikli 500 okul ve 500 kilometrelik bölünmüş yol yapılabilir.” İsrafı önlemenin, tüm bireylerin sosyal ve kültürel görevi olduğunu söyleyen Kızılcık, bu konuda herkesi duyarlı olmaya davet etti.

Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da israfın önlenmesi ve paylaşımın yaygınlaştırılması halinde, dünyada aç insan kalmayacağına vurgu yaptı,




Editör: TE Bilisim