Ey Gümüşhane siyasetçileri! Ey Gümüşhane bürokratları! Ey Kürtün halkı! Ey Gümüşhane siyasetçileri! Ey Gümüşhane bürokratları! Ey Kürtün halkı!
Zeytindostu Derneği, tatilcileri yol kenarlarında, sağlıksız şartlarda ambalajlanan ve satışa sunulan zeytinyağlarına karşı uyardı. “Bayramda sağlığınızdan ve paranızdan olmayın.” diyen Dernek Başkanı Abidin Tatlı, zeytinyağının hassas bir gıda olduğunu vurgulayarak, “Yol kenarlarından satın alınan yağlar, ciddi sağlık riski taşıyor.” dedi.

Ramazan Ayının sonuna gelinmesi ve yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla tatil için yola çıkanların sayısı, yaz mevsiminin de etkisiyle artıyor. Tatil beldelerine gelen vatandaşların özellikle zeytin, zeytinyağı gibi ürünleri yerinden ve ilk elden, seyahat güzergâhlarında bulunan yol kenarlarındaki satıcılardan alma hevesinde olduğunu belirten Tatlı, “Bu oldukça sağlıksız ve hattâ ciddi riskleri beraberinde getiren bir durumdur. Yaz aylarında, özellikle güneş altında satışa sunulan zeytinyağı için sızma kalitesinden bahsedemeyiz.” uyarısında bulundu.

'ZEYTİNYAĞI ET VE SÜT GİBİ HASSAS BİR GIDA ÜRÜNÜDÜR'

Her şeyden önce zeytinyağının bir gıda ürünü olduğunun unutulmaması gerektiğini dile getiren Abidin Tatlı, “Zeytinyağı, hassasiyetle korunup ambalajlanıp 18 derecenin altında satışa sunulması gereken hassas bir gıdadır. Et ve süt gibi son tüketiciye ulaştırılana dek hassasiyetle izlenebilmelidir.” dedi. Yol kenarlarından yapılan alışverişlerde, vatandaşların sağlıklarını tehlikeye atmasının yanısıra para kaybına da uğrayabileceğine dikkat çeken Tatlı, şu uyarılarda bulundu: “Zeytinyağının bir gıda olduğunu unutmamalıyız. Olumsuz depolama ve ambalaj koşulları, hızlı bir şekilde zeytinyağını etkiler ve bozulmasına neden olur. Genelde yaz aylarında tatil bölgelerinde yol kenarlarında satışa sunulan markasız, plastik meşrubat şişelerinde satılan zeytinyağları iyi, kaliteli, gerçek bir zeytinyağından beklenen özelliklerde olmadığı gibi ciddi sağlık riskini de beraberinde taşımaktadır. Belirttiğimiz noktalarda sıcak altında, sağlıksız ambalajlarda satılan zeytinyağları, her türlü denetimden de uzak olduğu için tağşiş (daha ucuz bitkisel yağlarla karıştırılma) riskini de taşımaktadır. Böylelikle kalitesiz ürüne ederinden fazla para ödeyerek cebinize, kalitesini bilmediğiniz kontrolsüz ürünü de alarak sağlığınıza zarar vermektesiniz.”

ZEYTİNYAĞI ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

*Markalı ürünler tercih edilmeli.
*Cam ve mümkünse koyu renk cam şişe tercih edilmeli.
*Teneke ile zeytinyağı aldığınızda evinizde birer litrelik cam kavanozlara bölerek 18 derece civarında depolayın. (Buzdolabınızı bu amaç için kullanabilirsiniz. Yağınızın bir miktar donması normaldir.)
*Satın aldığınız yağları arabanızda uzun süre bekletmeyin.

Editör: TE Bilisim