Eski ATO Başkanvekili Mehmet Aypek koruması tarafından öldürüldü Eski ATO Başkanvekili Mehmet Aypek koruması tarafından öldürüldü
Son günlerde benzin ve motorine yapılan art arda zamlar vatandaşları isyan ettirdi. Bir çok araç sürücüsü bu duruma sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Yapılan bu zamlarla benzinin litre fiyatı 5,60 TL’nin üzerine çıktı. 11 Kasım’da yürürlüğe girecek olan son zammın ardından ise motorinin litre fiyatı 5 TL’yi aşacak.

BAKIN 81 YIL ÖNCE NE DEMİŞTİ!


Günümüz şartlarında durum böyleyken Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 1 Kasım 1936 tarihinde 2. Yasama yılı açılışında Meclis’te yaptığı konuşmada vergi indirimlerine yönelik çarpıcı sözler kullanmıştı. Bu konuşmanın, kaynakları sıkıntılı genç Cumhuriyet’in 13. yılında yapıldığına dikkatinizi çekmek isteriz. İşte Atatürk’ün o tarihi konuşması:


Maliyemiz, sizleri sevindirecek biçimde olumlu ve verimli bir durum göstermektedir. Dengeli gidişe özel önem veren Büyük Meclis, her yıl gelirini fazlası ile sağlamayı başarmaktadır. Bu yıl da gelirin umulduğu gibi gerçekleşeceğine güveniyorum.


Hayatı ucuzlatmak gerektikçe, vergileri indirmek politikasını sürdüreceğiz. Tuz, şeker, çimento, hayvan vergilerinde iki yıl içinde yaptığımız cesur indirimler, her bakımdan yararlı olmuştur.

Bu yıl hem ilk ihtiyaçlardan, hem önemli güç araçlarından olan petrol ve türevleri üzerindeki vergilerden büyük oranda indirim yapmayı başarmanızı dilerim.

Mustafa Kemal Atatürk - Türkiye Cumhuriyeti 1. Cumhurbaşkanı

Bundan başka, vergi usullerinin düzeltilmesi için çözüm ve gelir yolu aranması da önemle sürdürülmelidir. İyi ilkeler ve iyi uygulamanın sevindirici sonuçlarını vatandaş, hiçbir işte vergi konusundaki kadar önemle izlemez.


Diğer yandan vatandaşın Hazineye karşı yükümlülüğünün en önemli görevi olduğunu anlatmak için yorulmamak gereklidir. Şüphe yoktur ki, özellikle devletçi ve halkçı olan bir yönetim ve ekonomi hayatında, Hazinenin gücü ve düzeni başlıca dayanaktır. Cumhuriyetin gücü de, her alanda ve milli savunma. alanında ihtiyaçlarını karşılayan hazinesinin düzenine bağlıdır. Gelecek yıllar için de Hazinenin gücünü korumak sizin en önemli göreviniz olacaktır. Milli paramızın fiilen sabit olan değeri korunacaktır. (Alkışlar)

(Kaynak: tbmm.gov.tr)

VERGİ ORANLARI DUDAK UÇUKLATIYOR

Motorine yapılan bu son zammın ardından bir litre motorinin ortalama fiyatı 5,10 TL olacak. Bunun 0,78 TL’si KDV, 1,79 TL’si ÖTV. Dağıtıcı/kârı dahil 2,53 TL olan motorine 2,57 TL vergi ödeniyor.

Bu durum benzin için de geçerli. Benzinin litre fiyatı 5,65 TL. 45 litrelik bir depo 254 TL’ye doluyor. Bunun 38,75 TL’si KDV, 106,65 TL’si ise ÖTV. Yani 45 litrelik bir depoyu doldurmak için harcadığımız 254 liranın 145 lirası vergiye gidiyor.

(Kaynak: Sözcü)



Editör: TE Bilisim