Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da! Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da!
 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonları çerçevesinde haklarında çok sayıda suçlama bulunan eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış ve eski Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Soruşturma Komisyonu, çalışmalarının son aşamasına geldi.
Bugün 14.00’te toplanacak olan komisyon, bakanlarla ilgili ayrı ayrı Yüce Divan oylaması yapacak. Alınacak karar çerçevesinde ise komisyon raporu hazırlanacak. Böylece normal süresi 2 ay olan Soruşturma Komisyonu, iktidar partisinin dolaylı engellemeleri nedeniyle çalışmalarını yaklaşık 8 ayda tamamlamış olacak.

Yaklaşık 240 günlük çalışma takviminde sadece 10 toplantı yapabilen komisyon, muhalefet partisi üyelerinin tanık olarak dinlenmesini talep ettiği onlarca isimden sadece kapatılan dosyanın bir numaralı ismi Reza Zarrab’ın telkinleriyle sürgün edildiği belirtilen Emniyet Amiri Orhan İnce’yi dinledi.

Komisyonun AKP’li başkanı Hakkı Köylü’nün kararı doğrultusunda dinlenen tanıkların büyük çoğunluğu ise tanıklıktan çekilme hakkını kullandı.

AKP’DE KAFALAR KARIŞIK

Soruşturma Komisyonu’nda AKP 10, CHP 4, MHP ise 1 milletvekiliyle temsil ediliyor. HDP ise 1 üyesini işleyişe tepki göstererek komisyondan çekmişti. Bugünkü oylamada eski bakanların Yüce Divan’a gönderilmesi için üye tam sayısının salt çoğunluğu oranında bu yönde oy kullanılması gerekiyor. Bu nedenle karar, üye çoğunluğunu elinde bulunduran AK Parti’nin tutumuna göre şekillenecek. Ancak AKP içerisinde bu konuda fikir birliği bulunmadığı belirtiliyor.

TBMM kulislerine göre, bazı isimler bakanların Yüce Divan’a gönderilmesi durumunda 1 yılı aşkın süredir dillendirilen “Paralel yapı 17-25 Aralık’ta hükümete darbe girişiminde bulundu.” iddiasının çökeceğini düşünüyor.

Bir başka kesim ise AKP’nin yolsuzluklarla mücadele konusunda toplumu ikna edebilmesi için bu bakanları Yüce Divan’a göndermesi ve orada aklanması gerektiği görüşünde. Son kararın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın görüşü doğrultusunda verileceği ifade ediliyor.

Normal süresi 26 Aralık’ta bitecek olan komisyon, TBMM’nin 2015 Bütçesi görüşmeleri sonrasında yaklaşık iki hafta tatile girmesi nedeniyle 10 Ocak tarihine rapor yazım süresini uzatabilecek. En geç bu tarihte Meclis Başkanlığı’na sunulacak olan rapor, 20 Ocak’a kadar (10 gün içinde) TBMM Genel Kurulu’na sunulacak.

Raporda Yüce Divan kararı bulunursa TBMM Genel Kurulu bu kararları oylayacak. Yüce Divan kararı bulunmazsa söz konusu oylama, verilecek önergeler üzerine yapılabilecek.

BAKANLAR SERVETLERİNİ İZAH EDEMEDİ

Haklarında yolsuzluk ve rüşvet iddiaları bulunan eski bakanlar, Meclis Soruşturma Komisyonu’na verdikleri ifadelerde servetlerindeki artışların sebebini açıklayamadı. 4 bakanı tek tek dinleyen komisyon üyeleri, aldıkları cevapları tatmin edici bulmadı. Bakanlar, sorulara şu karşılığı verdi:

ÇAĞLAYAN, ZARRAB’DAN GELEN PARAYI AÇIKLAYAMADI

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkındaki iddiaları yalanladı. 700 bin TL’lik saatin rüşvet olarak kendisine verilmediğini, parasını elden ödediğini savundu. Çağlayan, Reza Zarrab’ın, kardeşi Şenol Çağlayan’ın hesabına 2,5 milyon TL yatırması ve kardeşinin de 3 gün sonra bu parayı kendi hesabına göndermesiyle ilgili sorulara verdiği cevapta kardeşinin kendisine olan borcunu ödediğini iddia etti. Ancak Reza Zarrab’la olan ticari ilişkisini bilmediğini öne sürdü.

MUAMMER GÜLER: BENİ YÜCE DİVAN’A GÖNDERMEYİN

Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, oğlunun 26 tarla, 4 daire ve hesabındaki milyonlarca TL’lik parayı, oğlunun gayrimenkul danışmanlığı yapmasına bağladı. THY’de çalışan kızının gayrimenkulleriyle ilgili de tatmin edici cevaplar veremedi.

Reza Zarrab’a referans olduğunu doğrulayan Güler, komisyona “Kuşkudan sanık yararlanır ilkesi gözetilerek, Yüce Divan’a sevkime karar verilmemesini takdir ve tasviplerinize saygılarımla arz ederim.”talebinde bulundu.

BAĞIŞ: HEDİYELEŞMEK KÜLTÜRÜMÜZDE VAR

Eski AB Bakanı Egemen Bağış, komisyona verdiği savunmada Reza Zarrab’dan rüşvet parası almadığını ancak kravat, gömlek, takım elbise gibi ‘hediyeler’ aldığını kaydetti. “Hediyeleşmek bizim kültürümüzde vardır. Benim de kendisine almış olduğum hediyeler olduğu gibi bana bir takım elbise, kravat almış olduğunu kabul ediyorum.” diyen Bağış, kendisine ait 3 şirketle ilgili soruları cevapsız bıraktı.

BAYRAKTAR: OĞLUMU DEFALARCA UYARDIM

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise komisyona yaptığı açıklamada yaptığı işlemlerde usulsüzlük olmadığını iddia etti. Oğlu Abdullah Bayraktar ile işadamı Ali Ağaoğlu’nun ilişkisiyle ilgili ise şu sözleri kullandı: “Oğlum Abdullah’a da en az yirmi sefer dedim, ‘Bu adam benim tipimde değil, görüşme’ diyorum, görüşüyor onunla, buldu belasını, işte, çok da iyi oldu.”

Zaman

Editör: TE Bilisim