Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler
 İşte o yazıdan çarpıcı bölümler
 
Dün Meclis koridorlarının yansıttığı manzaraya koalisyon arayışları ve erken seçim senaryoları penceresinden baktığımızda gördük ki AK Parti kulisinde ihtiyatlı bir iyimserlik, muhalefet kulisinde ise kontrollü bir heyecan hakimdi.
 
Kuliste sohbet olanağı bulduğumuz, Başbakan Ahmet Davutoğlu cephesinden etkili bir ismin, “AK Parti-MHP koalisyon seçeneğinde epey yol alındığı söyleniyor” sözüme verdiği yanıt şöyle oldu:
“Koalisyon mu erken seçim mi diye sorarsanız bugün itibariyle yüzde 51 koalisyon, yüzde 49 erken seçim. MHP mi CHP mi diye sorarsanız ise, yüzde 51 MHP, yüzde 49 CHP’dir.”
 
Meclis kulislerinde, “içerden isimlerle” yaptığımız sohbetler, Davutoğlu’nun bir koalisyon kurulması yolundaki iradesinin 7 Haziran akşamından bu yana törpülenmediğini ortaya koyuyor.
Başbakan’ın hükümet kurmayı samimi biçimde zorladığı belirtiliyor. Şu ana kadar kurulan gayri resmi temasların bunu kanıtladığına işaret ediliyor.
 
CHP’nin yapısı endişe kaynağı
 
CHP’yle koalisyon olasılığının en az MHP’yle ortaklık kadar analiz edildiği, artılar ve eksilerin her seferinde masaya yatırıldığı, AK Parti yönetim organları ve kabinede CHP’den yana bir eğilimin iyice belirginleştiği kaydediliyor.
 
Ancak, CHP’nin geçmişten miras parçalı yapısı ve politika üretmedeki çok başlılığının, koalisyonun yürütülmesinde ciddi handikap yaratacağı endişesi baskın çıkıyor.
 
Sohbet ettiğimiz kaynaklar, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aile üyelerini de hedef alarak yıpratmaya dönük son açıklamalarının olası AK Parti-MHP koalisyonu için tedavisi zor bir komplikasyon ürettiğini söylediler.
 
Buna rağmen, Davutoğlu’nun, MHP lideri ile yüzyüze yapacağı görüşmeyi önemsediği, bu görüşmenin sonucunu beklediği belirtiliyor.
 
Başbakan   dosyayla gidecek
 
Önümüzdeki hafta ortasında hükümeti kurma görevini alması beklenen Başbakan Davutoğlu’nun CHP, MHP ve HDP’ye eli boş gitmeyeceğini öğrendik.
 
Bir anlamda, yeni hükümet programı ya da restorasyonun çerçevesi olarak nitelenebilecek bir dosya ile gidecek Davutoğlu.
 
Bu dosyanın ana ekseni, seçim öncesinde, iktidar olmaları durumunda öncelik verilecek yapısal konuları içeren 10 maddeyi içeriyor.
 
Yani; yeni anayasa, çözüm süreci, toplumsal uzlaşı, ekonomide yapısal reform, istihdam, değişik toplum kesimlerinin taleplerini çözmek, şeffaflıkla ilgili yasayı devreye sokmak,
yargı reformu, yıpranan bürokrasiyi yeniden yapılandırmak ve bütün şehirlerin yeniden yapılandırılması için ayrı master planı hazırlamak.

Editör: TE Bilisim