Fransa’nın en önemli havacılık ve uzay dergisi “Air & Cosmos” Türk askerinin ABD ve NATO güçlerinin çekilmelerinden sonra Afganistan Kabil havaalanında görev yapması için Erdoğan ve Biden’ın 130 milyon dolar karşılığında el sıkıştıklarını açıkladı. Bu paranın içinde hem havaalanını koruma hem de hava trafiğini yönetme bulunmakta. Kayhan Uygur'un haberine göre durum epeyce karışık.

ABD askerlerinin 11 Eylül’de Afganistan’dan çekilmesinden sonrası için endişe duyan senatörlere Bakan Lloyd Austin şöyle diyor: “Merak etmeyin cihatçıların ülkeyi tamamen ele geçirmesi 2 yılı bulur” demişti.

Aynı 2 yıl tahminini ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley de telaffuz etmiştir. Orgeneral Milley “yanılabilirim ama bir profesyonel olarak şunu düşünüyorum, Afganistan Vietnam değildir, Taliban da Kuzey Vietnam ordusu değil, ülkeyi ele geçirmeleri 2 yıl alır” diyor.

Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler

Perşembe günü de konuyla ilgili bir açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, “Türk askerinin Kabil havaalanında görev yapmasının, NATO’nun Taliban’la yaptığı çekilme anlaşmasının iptali anlamına geleceğini” vurguladı.

Bu arada Hindistan’ın haber ajansı ANİ, Kabil Havaalanı'ndaki Türk misyonu konusunda sadece isyancı Taliban’ın değil Kabil’deki Batı yanlısı hükümetin de ikircikli olduğunu dile getirdi. Kabil hükümeti bu konudaki teklife “düşüneceğini” söyleyerek cevap vermiş ve Amerikalılara “bu görevi kendi ordu ve polisimiz de yerine getirebilir” görüşünü iletti.

Öte yandan Türkiye’nin havaalanı koruma misyonuna Pakistan’ı da katma önerisi ABD tarafından soğuk karşılanırken, eskiden beri el altından Taliban’ı destekleyen Pakistan da gerçekte Türkiye’nin askeri varlığından rahatsızlık duymaktadır. ABD’nin bölgedeki operasyonlarına en az 40 yıldır destek veren Pakistan’ın resmi ideolojisi Afganistan’ı veya en azından Peştun milliyetinin yaşadığı bölgeleri bir federasyon içinde ülkesine katmak olarak biliniyor. Bu konuda önceleri ABD’den umutları olan Pakistan hayal kırıklığına uğramış, Çin’e yaklaşmış ve iki gün önce de ABD’nin Afganistan’da İHA ve SİHA’larla yaptığı faaliyete destek olan hava üslerini kapatacağını açıklamıştı.

Editör: TE Bilisim