ABD "en kötü durum" senaryosunu açıklayarak Ankara ve Bağdat arasındaki gerilimin ardından Türk askerleri ve Iraklı hükümet güçlerinin çatışmasından endişe duyduklarını bildirdi.

EN KÖTÜ DURUM SENARYOSU

ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, AFP'ye yaptığı açıklamada, Ankara-Bağdat gerginliğinin yol açabileceği "en kötü durum" senaryosunu şöyle aktardı:

"Söz düellosunun Türk ve Iraklı hükümet güçleri arasındaki çatışmaya dönüşmesi ve bu kaotik atmosferden faydalanan Şii Haşdi Şabi milislerinin Musul'a girerek olası bir mezhep çatışmasına neden olması."

Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir! Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir!

"TÜRK HÜKÜMETİNE SÖYLÜYORUZ"

Adı açıklanmayan yetkili, "Türk hükümetine de bunu söylüyoruz... Yapılan açıklamalar sertleştikçe, Haşdi Şabi de daha aktif bir rol talep etmek için daha fazla bahane ve mazeret üretme şansı bulabilecek" dedi.

ABD'li yetkili ardından da, "En kötü şartlarda, tek taraflı eylemler hem Iraklılar ve Türkler, hem de Şii milisler ve Türkler arasında doğrudan çatışmalara yol açabilir" iddiasında bulundu.

"SON DERECE TEDİRGİN EDİCİ BİR SENARYO"

Habere göre, ABD'li yetkililer, Ankara-Bağdat arasındaki anlaşmazlığın, Musul'da bir mezhep savaşı yaşanmaması ve Haşdi Şabi'nin Musul'dan uzak tutulması için planlanan kırılgan anlaşmayı tehlikeye sokmasından edişe ediyor.

AFP'ye konuşan ABD'li, "Tansiyon çok yüksek ve kullanılan üslup biraz kontrolden çıkmış durumda. Bu son derece tedirgin edici bir senaryo" ifadesini kullandı.

"Şİİ TABANINDAN GELEN TALEPLERE KARŞI KOYMAKTA ZORLANIR"

Habere göre ABD, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Irak Başbakanı Haydar el İbadi arasındaki gerginliğin, Irak kamuoyuna karşı hali hazırda güç durumda olan İbadi'yi daha da zor duruma düşürmesinden korkuyor.

ABD'li yetkili, Ankara ile Bağdat arasındaki gerginlik arttıkça, İbadi'nin "Şii tabanından gelen çağrılara karşı koymasının zorlaşacağını" iddia etti.

(Kaynak: Haber3Hilal)

Editör: TE Bilisim