BİZ OLALIM; BİR OLALIM. "MODERN VE GELENEĞİN ARASINDAKİ GERİLİMDEN," ANCAK BU YOLLA KURTULURUZ... BİZ OLALIM; BİR OLALIM. "MODERN VE GELENEĞİN ARASINDAKİ GERİLİMDEN," ANCAK BU YOLLA KURTULURUZ...
 Afrin ve Fırat’ta Neler Oluyor ?(F.Yağlı)

Fırat Kalkanı Harekatı 16 ay önce başlamıştı.El Bab ele geçirilse de pkk terör örgütüne yönelik herhangi bir kayda değer hareket olmadığı için yaşanan çatışma ortamından yararlana PYD Afrin ve Menbic bölgelerinde sınırlarını da genişlettiler. Harekat başladığında Suriye pkk sı Menbic-Irak sınır arasında 35-40 bin, Afrin’de 6-7 bin militan, Şeyh Maksut’ta 2000 civarında olmak üzere toplamda 50 bini bulan bir militan gücüne sahipti. Ekipman olarak aşırı yetersizlerdi.


2014’te Ayn el Arab’ta verdikleri ağır kayıplar, 2015’te Haseke çarpışmaları ve IŞİD’in Tel Abyad-Ayn el Arab baskınları ve birkaç kere kantonları bölmesi gibi sorunlarda büyük kayıp vermişlerdi fakat kantonları birleştirmiş olmaları ve ABD desteği her geçen gün durumlarını iyileştirmeye başladı.


ABD pkk ya ve aşiretlere verdiği milyonlarca dolar sayesinde kısa sürede hevesli on binlerce potansiyel militan buldu ve 2015 yazında pkk ana grubunun tahminen 10-15 bin civarında olan militan sayısı 1 sene sonra 40 binleri aştı, 2017’nin ortalarında ise 55 bini geçti. Açıkçası ABD, pkkya her türlü yardımı yapıp askeri üsler açtığı halde militan sayısında böyle bir patlama yaşanacağını kimse tahmin etmiyordu.ABD 2 senede pkkyı basit bir örgüt durumundan çıkarıp, tanksavar, hava savunma füze sistemleri ile donatılmış, topçu ve zırhlı birliklere sahip ufak ordu haline getirmişti. Özellikle örgütün zırhlı araç ve topçu yapılanması son 1 senede Rakka Harekatı bahanesi ile bölgeye giden en az 4000 bin tır ve bilinmeyen miktarda da havadan bölgeye bırakılan veya hava üslerine kargo uçakları ile indirilen yardımlarla oluşturuldu.


Afrin pkk sı savaşın başlamasından ve bölgeyi ele geçirmesinden kısa süre sonra savaşta daha tarafsız bir tutuma bürünmüş, Muhalifler güçlüyken Muhalifler ile iyi ilişkiler geliştirmiş hatta Azez-el Rai-Cerablus’ta ortak kontrol sistemi oluşturarak, sınır kapılarını birlikte kontrol etmişlerdir (benzeri Tel Abyad’ta da yaşanmıştı) bu esnada da savaşta dengelerin değişebileceğini düşünerek kuşatma altındaki Nubl-Zahra’daki Suriye Ordusu’na el altından yardım etmişler, yaralılarını tedavi etmişler ve böylelikle Suriye Ordusu ile arasını iyi tutmuşlardı. Türkiye ile Rusya arasında kriz büyüdüğünde Rusya ve Suriye Ordusu’ndan silah-cephane yardımı aldıkları bilinmektedir. 


Afrin de pkk 9 aydır diğer pkk bölgelerinden ikmal alabiliyor, sahip oldukları ATGM ve zırhlı araç ile pikap sayılarında, militanlarda artış olduğu biliniyor. ABD’nin ana pkk grubuna verdiği araç-gereçlerle burada da karşılaşma ihtimalimiz var.
Arazinin Güneydoğu Anadolu bölgemize benzer bir şekilde dağlık-çalılık olması

Nubl-Zahra üzerinden pkknın Suriye Ordusu ile irtibatının olması ve bu sayede diğer bölgelerden yardım alabilecek olmaları, bu bölge kesilirse de kırsal alanda sıkışacak pkklılar kaçacak yer olmadığı için direnişlerinde daha inatçı olabilirler. 2 türlü de bu ikmal hattı bizim için avantaj ve dezavantajlar yaratıyor.


2016’ın ilk 9 ayında bölgenin güney ve doğu hatları sadece Muhalifler’in tehlikesine göre hazırlanmışken Fırat Kalkanı’nın başlaması ile bölgedeki hazırlıklarını arttırdılar. Mayın tarlaları, tuzaklı bölgeler, hendekler, siperler vb. şeklindeki savunma önlemlerinin seviyesi ve bölgedeki militan sayısı TSK’nın kendilerine müdahale edebileceğinden çekinmeleri dolayısı ile her geçen gün arttırıldı.


Arazi yapısını iyi kullanabilecek militanların keskin nişancı ve koordineli havan-roket atışları ve mayınlar ile tuzaklı bölgeler azımsanamayacak bir risk unsurudur. Son günlerde harekatın ha bugün ha yarın olabileceğinin ihtimali üzerine, pkk da hazırlıkları arttırmaya başladı, Kamışlı ve Ayn el Arab’tan büyük bir takviye konvoyunun yola çıktığı söylenmektedir.


Olaya ABD ve Rusya karışmaz ve pkk bir çok militanını tahliye etmez yada hücre yapılanmalarına çevirmezse harekat sonuna kadar giderse uzun ve pek çok kaybımızın olacağı ancak pkk lıların da aynı şekilde ağır kayıplar vereceği ve tüm arazinin temizlenmesi  önemlidir.


Fırat Kalkanı bölgesinin doğrudan maruz kalacağı tehditlerin yanı sıra ülkemizin Irak ve belki Suriye üzerinden maruz kalacağı tacizler ve saldırılar olabilir. Kilis’e 6 km uzaklıktaki bölgeden kente roket atışları hatta topçu veya Grad atışları yapılabilir. Ülkemizdeki terör yandaşları saldırılar veya kalabalık halk eylemleri düzenleyebilir.


El Bab ele geçirildikten sonra Menbic’e kısmen yönelsek de Muhalifler 2-3 köy ele geçirseler de ilk fırsatta kaybediyorlardı araya ABD ve Rusya’nın girmesi ile burada da işler önlendi.ÖSÖ nün büyük kayıplar vermesinin sebebi budur.

Harekat için 20 bin Muhalif militan ve TSK personelinin hazır olduğu belirtiliyor. Muhaliflerin donanımı ülkenin diğer bölgelerindekilere göre oldukça iyi M113, ACV’ler bolca verilmiş makineli silah yüklü pikaplar ve hali hazırda ellerindeki BMP’ler ve tanklar ile kendileri bile Afrin kantonu karşısında sayı ve silah üstünlüğünü ellerinde bulunduruyorlar. 

Kaldı ki TSK’nın topçu, özel kuvvet ve zırhlı desteği ile eğer hava sahası kapatılmazsa hava kuvvetleri de eklenince ateş gücü açısından ibre bizden yana oluyor


Fırat Kalkanı bölgesinin doğrudan maruz kalacağı tehditlerin yanı sıra ülkemizin Irak ve belki Suriye üzerinden maruz kalacağı tacizler ve saldırılar olabilir. Kilis’e 6 km uzaklıktaki bölgeden kente roket atışları hatta topçu veya Grad atışları yapılabilir. Ülkemizdeki terör yandaşları saldırılar veya kalabalık halk eylemleri düzenleyebilir.

Afrin Harekatı başta olmak üzere ülkemizin güneyindeki tüm pkk terör bölgesine harekat yapılır ve alnımızın akıyla çıkarız, büyük devletlerin(ABD,Rusya,ABirliği) karşı çıkmasına rağmen bunu yapmazsak gemileri yakıp bu işe girişmezsek belkide! yarın işler çok daha kötü olabilir!

(Fahri Yağlı+HO)





Editör: TE Bilisim